Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οι οπαίοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 έχουν 82% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο έναντι των ανεμβολίαστων, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Heart Failure 2024, συνέδριο European Society of Cardiology (ESC). 

Ο Dr. Kyeong-Hyeon Chun, του  National Health Insurance Service Ilsan Hospital, Goyang, Δημοκρατία της Κορέας, δήλωσε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι έναντι της COVID-19 για την προστασία της υγείας τους. Σε αυτή τη μεγάλη έρευνα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ο εμβολιασμός για COVID-19 συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα να κολλήσουν τη λοίμωξη, να νοσηλευτούν λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο κατά την περίοδο παρακολούθησης των 6 μηνών σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν την ασφάλεια του εμβολιασμού για COVID-19 σε ασθενείς με καρδιαγγειακές νόσους όπως καρδιακή ανεπάρκεια και ότι το αποτέλεσμα στην περίπτωση  COVID-19 είναι χειρότερο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έναντι όσων δεν πάσχουν από αυτή.

Όμως υπήρχαν λίγες έρευνες για το πώς τα εμβόλια δρουν συγκεκριμένα για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νέα έρευνα εξέτασε την πρόγνωση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σύμφωνα με το αν είχαν ή όχι εμβολιαστεί.

Χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων Korean National Health Insurance Service. Συμμετέχοντες που έλαβαν τουλάχιστον 2 δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 χαρακτηρίστηκαν εμβολιασμένοι και όσοι δεν εμβολιάστηκαν ή είχαν λάβει μια δόση χαρακτηρίστηκαν  ως ανεμβολίαστοι.

Η έρευνα περιέλαβε 651.127 ασθενείς  18 ετών και άνω με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μέση ηλικία τους ήταν 69,5 ετών και το  50% ήταν γυναίκες. Από το σύνολο της μελέτης 538.434 (83%) ήταν εμβολιασμένοι και 112.693 (17%) ανεμβολίαστοι.

Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, άλλες παθήσεις, εισόδημα και τόπος κατοικίας, για τη συγκριτική ανάλυση οι αριθμοί ήταν 73.559 εμβολιασμένοι και 73.559 ανεμβολίαστοι.

Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 6 μήνες. Ο εμβολιασμός συνδεόταν με 82% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, 47% χαμηλότερο για νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και 13% χαμηλότερο για λοίμωξη COVID-19 σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό. Οσον αφορά καρδιαγγειακές επιπλοκές, ο εμβολιασμός συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας και φλεβικής θρομβοεμβολής έναντι του μη εμβολιασμού.

Ο Dr. Chun δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την COVID-19 σε μεγάλο πληθυσμό ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και η πρώτη που δείχνει σαφές όφελος από το εμβόλιο.

Η έρευνα δίνει ισχυρές ενδείξεις για τη στήριξη του εμβολιασμού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Όμως αυτές οι ενδείξεις ενδεχομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και οι κίνδυνοι του εμβολιασμού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ασθενείς με ασταθείς καταστάσεις.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα