Οι ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και τη λεγόμενη σύντηξη ALK θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ταυτόχρονη θεραπεία με έναν αναστολέα της ALK και έναν παράγοντα που αναστέλλει την κινάση τυροσίνης SRC. Αυτό αναφέρθηκε από ομάδα εργασίας του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ) στο περιοδικό "Drug Resistance Updates"

Οι ερευνητές βρίσκουν συχνά χαρακτηριστικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο στο γενετικό υλικό του NSCLC, του πιο κοινού κακοήθους όγκου του πνεύμονα. Μία από τις συχνές μεταλλάξεις, γνωστή ως EML4-ALK, προκαλείται από ένα λανθασμένα επιδιορθωμένο σπάσιμο στην αλυσίδα του DNA που συνδέει κατά λάθος το γονίδιο ALK απευθείας με το γονίδιο EML4.

Ως αποτέλεσμα, το κύτταρο παράγει μεγάλες ποσότητες μιας μόνιμα ενεργής μορφής της κινάσης ALK που προάγει τον καρκίνο. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να σταματήσουν με έναν αναστολέα της ALK - αλλά τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν γρήγορα αντίσταση στο φάρμακο.

"Δεν είναι όλες οι συγχωνεύσεις EML4-ALK πανομοιότυπες. Διαφέρουν ανάλογα με το ποσοστό του συγχωνευμένου γονιδίου EML4", δήλωσε η Rocio Sotillo από το DKFZ. Η επιστήμονας υποψιάζεται ότι οι παραλλαγές ανταποκρίνονται επίσης διαφορετικά στους αναστολείς της ALK.

Οι παραλλαγές EML4-ALK 1 και 3 είναι οι πιο κοινές στους ανθρώπινους όγκους του πνεύμονα. Στην τρέχουσα εργασία τους, η Sotillo και η ομάδα της έχουν τώρα εξετάσει προσεκτικά τα καρκινικά κύτταρα ποντικιών που φέρουν αυτές τις δύο παραλλαγές μετάλλαξης.

Ειδικά η παραλλαγή 3 ανταποκρίθηκε ελάχιστα στους αναστολείς της ALK. Μετά τη θεραπεία με το φάρμακο, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πολυάριθμες αλλαγές στο πρωτέωμα των καρκινικών κυττάρων. Ήταν εντυπωσιακό ότι τα ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα είχαν αυξήσει έντονα την κινάση SCR. Στη συνέχεια θαράπευσαν τα κύτταρα με την παραλλαγή EML4-ALK 3 ταυτόχρονα με έναν αναστολέα ALK και έναν αναστολέα SRC.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η μονοθεραπεία με έναν από τους δύο αναστολείς δεν παρουσίαζε σημαντική αναστολή, η συνδυαστική θεραπεία οδήγησε σε ισχυρή συνεργιστική δράση. Προκάλεσε τόσο σημαντική αύξηση του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου όσο και μειωμένη ικανότητα πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Τέσσερις κυτταρικές σειρές ασθενών που ήταν ανθεκτικές στους αναστολείς της ALK ανταποκρίθηκαν επίσης καλά στη θεραπεία συνδυασμού. "Ο συνδυασμός των αναστολέων SRC και ALK βελτιώνει την ανταπόκριση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα και ταυτόχρονα καθυστερεί την εμφάνιση ανθεκτικότητας", συνοψίζει η επικεφαλής της μελέτης Rocio Sotillo.

Πηγές:
Drug Resistance Updates

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους