Ο FDA ενέκρινε kit που θα επιτρέπει στις γυναίκες να συλλέγουν οι ίδιες δείγμα από τον κόλπο τους για εξέταση HPV- απόφαση που θα μπορούσε να αυξήσει τον έγκαιρο εντοπισμό γυναικών  που κινδυνεύουν από εμφάνιση καρκίνου του  τραχήλου.

Οι γυναίκες θα μπορούν να συλλέγουν το δείγμα τους στο ιατρείο, σε κλινική ή στο φαρμακείο και στη συνέχεια αυτό θα αποστέλλεται για ανάλυση.

Η εταιρεία που το ανέπτυξε, η Roche, ανακοίνωσε ότι το kit συλλογής δείγματος βοηθά στην υποστήριξη του στόχου του ΠΟΥ, να εξαλειφθεί ο καρκίνος τραχήλου έως το 2030, μειώνοντας τα εμπόδια και δίνοντας πρόσβαση σε εξέταση για τον ιό HPV επιτρέποντας σε γυναίκες να συλλέξουν μόνες τους το δείγμα τους.

Σύμφωνα με τη Roche, η συλλογή από την ίδια τη γυναίκα μπορεί να προσφέρει εναλλακτική επιλογή έναντι της διαδικασίας από γιατρό, ενώ δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Μελέτες που έγιναν τις δυο προηγούμενες δεκαετίες έδειξαν ότι η αυτοσυλλογή για εξέταση HPV είναι εφικτή και αποδεκτή και ότι οι γυναίκες μπορούν να συλλέξουν και αυτές δείγματα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας