«…Τριάντα πέντε χρόνια μετά, βλέπουμε έμπρακτα ότι το «μότο» του Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα και των Συλλόγων του - να διώξουμε τον πόνο, να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών - έγινε πραγματικότητα»!

Με τη φράση αυτή, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Ανοσολογίας του ΑΠΘ, δημιουργός και πρωτοπόρος του «Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα» στην Ελλάδα, Φλωρεντία Κανακούδη – Τσακαλίδου, υποδέχτηκε την τιμητική βράβευσή της από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ», στη διάρκεια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παιδιών και Εφήβων με Ρευματικά Νοσήματα.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΡΕΥΜΑΖΗΝ κα Αικατερίνη Κουτσογιάννη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες κα Ελένη Ρέπα, παρέδωσαν το βραβείο στην ομότιμη καθηγήτρια, ως δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για την επί 10ετίες προσφορά της στα παιδιά με ρευματικά νοσήματα και στις οικογένειές τους και για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο της στον τομέα της Ανοσολογίας και Παιδο-Ρευματολογίας.

Διαβάζοντας τμήμα του βιογραφικού της τιμώμενης, η κ. Κουτσογιάννη ανέφερε πως «…..στην επιστροφή της στην Ελλάδα, οργάνωσε αρχικά το Εργαστήριο Ανοσολογίας (1972-2007) και το Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για παιδιά με διαταραχές του Ανοσιακού συστήματος, στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και αργότερα, οργάνωσε το πρώτο στην Ελλάδα Παιδιατρικό Ρευματολογικό Ιατρείο…».

Στη συνέχεια, «…με τη βοήθεια αφενός των γονέων και αφετέρου πολλών φίλων-εθελοντών και εθελοντριών άρχισε να οργανώνει τον Παιδικό Αντιρευματικό Αγώνα με την ίδρυση των δύο συλλόγων….», ενώ παράλληλα «…άρχισε ο αγώνας της για την κατοχύρωση του εξειδικευμένου έργου που γίνονταν οργανωμένα, στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ με τη θεσμοθέτησή του ως ειδικού Κέντρου αναφοράς , (σύμφωνα με τον νόμο “Παπαδόπουλου”).

Κι έτσι, μετά από πολυετείς προσπάθειες, αμέτρητα έγγραφα και πολλά ταξίδια στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία, εγκρίθηκε η ίδρυση του πρώτου και μοναδικού τότε στην Ελλάδα «Παιδιατρικού Ανοσολογικού και Ρευματολογικού Κέντρου Αναφοράς (ΠΑΡΚΑ)» (30 Ιουνίου 2006 (ΦΕΚ. 787 Αριθμ. ΔΥ2β/Γ.Π. οικ.71874)».

Κατά τη διάρκεια της Ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας, η κα Κανακούδη διετέλεσε Διευθύντρια του Τομέα Υγείας του παιδιού 2 φορές (1998 και 2006), Πρόεδρος και στη συνέχεια μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επί 14 χρόνια (2004 έως 2017) και επί Προεδρίας της έγινε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που ισχύει μέχρι σήμερα (επικαιροποιημένο). Από το 2001 μέχρι την αφυπηρέτησή της (2007) ήταν Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος ή μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών, Ελληνικών και Ευρωπαϊκών καθώς και διεθνών Επιτροπών, (π.χ. Εθνική Εκπρόσωπος στην Επιτροπή της Παιδορευματολογίας του Ευρωπαϊκού Αντιρευματικού Αγώνα (European League Against Rheumatism, Standing Committee on Pediatric Rheumatology), 1990-1999 και Εθνική Εκπρόσωπος στην “PRINTO” (Pediatric Rheumatology International Trial Organization), Διεθνή Οργάνωση Μελετών Παιδιατρικής Ρευματολογίας μέχρι το 2007.

Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά, εκδόσεις βιβλίων και εγχειριδίων, βραβεύσεις επιστημονικών εργασιών και βραβεύσεις επιστημονικών Εταιρειών για το έργο της, καθώς και κοινωνικές διακρίσεις, όπως:

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το επιστημονικό και κοινωνικό έργο της τελευταίας 5ετίας, (Βραβείο Σμύρνης Μαραγκού), 1998. Βράβευση από το Rotary Club Θεσσαλονίκης για το κοινωνικό της έργο, 1990.

Βράβευση από την Οργάνωση Γυναικών του Εξωτερικού που ζουν στην Ελλάδα IWOG (International Women Organization of Greece) για το κοινωνικό της έργο), 1994. Βράβευση από τη Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης για το κοινωνικό της έργο, 2002. Βράβευση από την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία TO 2007, Βράβευση από την Ελληνική Εταιρεία Κυτταρομετρίας, το 2008.

«Τα παιδιά μας είχαν έναν ακούραστο σύμμαχο»

«Όταν πριν από 30 χρόνια, οι παιδικές ρευματοπάθειες ήταν κάτι άγνωστο στους περισσότερους, τα παιδιά μας και οι γονείς τους, είχαν έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο στον αγώνα τους», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Ελένη Ρέπα, προσθέτοντας: «Ακούραστος σύμμαχος με όραμα και πάθος, που πάλεψε για κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.

Άλλοτε όντας αυστηρή, άλλοτε με τόνο παρηγορητικό, δίνοντας κουράγιο και δύναμη».

Σήμερα, συνέχισε η κ.Ρέπα, «θα ήθελα να της πω εκ μέρους των παιδιών αυτών, στα οποία έδωσε την ψυχή της και αφιέρωσε τη ζωή της, ότι “τα παιδιά της”, τη θυμούνται με αγάπη. Μεγαλώνοντας, έχουν συνειδητοποιήσει ότι τους πρόσφερε πολύ περισσότερα από όσα προσφέρει ένας γιατρός στους ασθενείς του. Στάθηκε δίπλα τους, ενδυναμώνοντάς τα ώστε εάν χρειαστεί, ακόμη και ως ενήλικες, να είναι ικανά να διαχειρίζονται το νόσημά τους. Πάντα για τα παιδιά και πάντα πρώτα τα παιδιά! Σας ευχαριστούμε για όλα»!

«Αν σας έλεγα τι έμαθα κοντά της, θα μιλούσα για πολύ ώρα», ανέφερε φυσικοθεραπεύτρια και μέλος της ομάδας των στενών συνεργατών της κ. Κανακούδη, Μαρία Σταυρακίδου. «Αυστηρή αλλά πάντα δίκαιη. Με αντιμετώπισε με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετώπιζε τους ασθενείς της, “τα παιδιά της”, όπως συνήθιζε να λέει. Αλλά κι εγώ παιδί της αισθάνομαι, πνευματικό της παιδί. Νιώθω απέραντη αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε».

Ο οφθαλμίατρος, Νικόλαος Κοζέης, έκανε λόγο για μια γυναίκα που με πάθος και συνέπεια, υπηρέτησε επί δεκαετίες το παιδί και την οικογένεια, ως κλινική ιατρός, δασκάλα, αλλά κυρίως ως άνθρωπος με ευαισθησίες.

«Προσωπικά υποκλίνομαι στο έργο της, νιώθω περήφανος για τη συνεργασία μας αλλά και συγκινημένος για το ότι με τιμά με τη φιλία της», σημείωσε.

Φ.Κανακούδη: Η αξία της συλλογικής προσπάθειας

Η τιμώμενη καθηγήτρια παρουσίασε συνοπτικά τη σημασία της οργανωμένης και συστηματικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης των παιδιών που πάσχουν από χρόνια ρευματικά νοσήματα. Με πολύ λίγα λόγια αλλά συγκλονιστικές εικόνες ασθενών στη βρεφονηπιακή ηλικία, όταν διαγνώσθηκαν και ως ενήλικοι μετά από 25-35 χρόνια, παρουσίασε έμπρακτα τα αποτελέσματα του παιδικού αντιρευματικού αγώνα, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας.

Παραθέτουμε μόνο τα λόγια της που έκλεισαν την τελετή.

Όπως είπε, η πραγμάτωση του «μότο» του Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα (να διώξουμε τον πόνο , να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών), «οφείλεται σημαντικά στην άψογη συνεργασία που είχα πάντοτε με τους γονείς και τα παιδιά κάθε ηλικίας.

«Όμως είχα κι άλλη βοήθεια. Είχα την τύχη να έχω στο όραμα και στους στόχους μου εξαίρετους συνοδοιπόρους!», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στην ομάδα των άμεσων συνεργατών της στο Παιδο-Ρευματολογικό Ιατρείο, στο Ανοσολογικό Εργαστήριο, και στην Α’ Παιδιατρική Κλινική, τους ακτινολόγους , τους παθολογοανατόμους, τους άλλους εργαστηριακούς, τους Οφθαλμιάτρους, τους Φυσικοθεραπευτές, τους Ορθοπαιδικούς, τους Παιδοψυχιάτρους, τους Κοινωνικούς λειτουργούς, τους Οδοντιάτρους και άλλους ειδικούς.

«Χαίρομαι πολύ που, σήμερα, μου δίνεται η ευκαιρία να τους εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου γιατί μοιράσθηκαν το ζήλο και στήριξαν τον αγώνα μου γιατρεύοντας αφιλοκερδώς δεκάδες ασθενών. Θα ήθελα λοιπόν, να μοιραστώ αυτό το τιμητικό βραβείο μαζί τους γιατί πιστεύω ότι ένα κομμάτι του τους ανήκει!», κατέληξε.

Το συνέδριο

Το 3 ου Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιών και Εφήβων με Ρευματικά Νοσήματα διοργάνωσε η Ομοσπονδία «ΡΕΥΜΑΖΗΝ», με φορείς υλοποίησης τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες και τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ευγενική χορηγία της GSK και PFIZER.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν: “Η Διαβίωση με τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Σύγχρονες Προκλήσεις” και περιλάμβανε ομιλίες ειδικών επιστημόνων, γονέων και νεαρών ενηλίκων με ρευματικό νόσημα στην παιδική τους ηλικία.

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων η αντιπεριφεριάρχης Υγείας, Μελίνα-Μαρία Δεμερτζοπούλου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Θεσ/νίκης, Δημήτριος Σκούτας και Χάρης Αηδονόπουλος, και η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών