Ένα νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ. Πρόκειται για ένα επονομαζόμενο ραδιοφάρμακο, το οποίο προορίζεται να βελτιώσει την αναγνώριση και τη θεραπεία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ανακοίνωσε σήμερα το Ιατρικό Πανεπιστήμιο.

Το 10% - 15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορούν αυτόν τον τύπο καρκίνου. Πριν από αυτό, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη για κλινική χρήση, για την οποία έχει επιλεχθεί ένας αμερικανός βιομηχανικός εταίρος.

Τα ραδιοφάρμακα χρησιμοποιούνται τόσο στη διάγνωση σε σχέση με τις απεικονιστικές διαδικασίες όσο και στη θεραπεία.

Το μόριο που αναπτύχθηκε στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου δεσμεύεται ειδικά στον υποδοχέα της χολοκυστοκινίνης-2.

"Το φάρμακο διοχετεύεται στο εσωτερικό του καρκινικού κυττάρου μέσω του υποδοχέα - μιας πρωτεϊνικής δομής που βρίσκεται στην επιφάνεια του κυττάρου. Αυτό επιτρέπει την απεικόνιση του καρκινικού ιστού, αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να καταστραφούν με στοχευμένο τρόπο με ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ ο υγιής ιστός θα παραμείνει ανέπαφος", δήλωσε η Elisabeth von Guggenberg, ραδιοφαρμακοποιός και υπεύθυνη για το έργο.

Ωστόσο, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους όγκους που διαθέτουν αυτόν τον υποδοχέα. "Στον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αυτό συμβαίνει με συχνότητα άνω του 50%", σημείωσε η επιστήμονας. Για την Irene Virgolini, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, αυτό αποτελεί "σημαντική πρόοδο στον τομέα της ογκολογίας".

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε απόδειξη της "βελτιωμένης απεικόνισης του όγκου" και έτσι δημιουργήθηκε επίσης "η βάση για τη θεραπεία με πεπτιδικούς υποδοχείς ραδιονουκλιδίων με θεραπευτικά ραδιονουκλίδια".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο "European Journal of Nuclear Medicine and Medical Imaging". Το ζητούμενο τώρα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ραδιοφαρμάκου, για το οποίο έχει συναφθεί συμφωνία άδειας χρήσης με την αμερικανική εταιρεία "Evergreen Theragnostics". "Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη μετάφραση της έρευνας αιχμής σε συγκεκριμένες κλινικές λύσεις", δήλωσε ο Virgolini.

Εν τω μεταξύ, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ αναφέρθηκε στη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι ο δεύτερος πιο συχνός παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, το 2020 καταγράφηκαν 318.327 νέες περιπτώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών