Η θυρεοειδίτιδα (νόσος του Hashimoto) μπορεί να σχετίζεται τόσο με υποθυρεοειδισμό όσο και με υπερθυρεοειδισμό. Μια ευθυρεοειδική πορεία είναι επίσης δυνατή. Ο Roland Schweizer, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen στη Γερμανία, εξήγησε στο "Συνέδριο Διαβήτη 2024" πότε ενδείκνυται η θεραπεία με L-θυροξίνη για τη "θυρεοειδίτιδα Hashimoto".
Ο Schweizer παρουσίασε τα δικά του δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η θυρεοειδίτιδα Hashimoto εμφανίζεται στο 14,8% των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Επομένως, είναι πιο συχνή σε αυτή την ομάδα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαγιγνώσκεται με τον προσδιορισμό των αντισωμάτων θυρεοπεροξειδάσης και θυρεοσφαιρίνης καθώς και με παθολογικό υπερηχογράφημα. Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν θυρεοειδή βρογχοκήλη, αύξηση βάρους, μειωμένη απόδοση και κόπωση, αλλά και νευρικότητα και απώλεια βάρους (στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού).
Η θεραπεία ενδείκνυται για τον υποθυρεοειδισμό
Η θεραπεία ενδείκνυται εάν οι ασθενείς πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Μελέτες δείχνουν αύξηση του επιπολασμού της δυσλιπιδαιμίας μαζί με τον υποθυρεοειδισμό- αυτό με τη σειρά του αυξάνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Η θεραπεία με L-θυροξίνη βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ σε αυτούς τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον Schweizer, το ζήτημα της θεραπείας του λανθάνοντος υποθυρεοειδισμού είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί. Πρόκειται για καθαρή αύξηση της TSH όταν οι περιφερικές τιμές του θυρεοειδούς είναι φυσιολογικές. Και εδώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας. Συνιστάται θεραπεία για ενήλικες με λανθάνοντα υποθυρεοειδισμό.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξημένες τιμές TSH στα παιδιά (χωρίς νόσο Hashimoto) μπορούν να ομαλοποιηθούν και πάλι στην εξέλιξη της νόσου.
Στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, ωστόσο, τα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο ο λανθάνων υποθυρεοειδισμός να εξελιχθεί σε έκδηλο υποθυρεοειδισμό- ο κίνδυνος ανά έτος είναι 2-5%.
Αυτός είναι ένας λόγος για να ξεκινήσει θεραπεία με L-θυροξίνη εάν η τιμή της TSH παραμένει επανειλημμένα πάνω από μια τιμή 6-7 mU/l.
Δυνατή η αναμονή
Στην αρχική φάση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, η προκαλούμενη από τη φλεγμονή κυτταρική αποσύνθεση μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινό υπερθυρεοειδισμό. Ο Schweizer τόνισε ότι δεν υπάρχουν σαφείς συστάσεις εδώ και ότι συνήθως είναι δυνατή η αναμονή.
Εάν είναι απαραίτητο, χορηγείται συμπτωματική θεραπεία, π.χ. με έναν β-αναστολέα για ταχυκαρδία ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν οι ασθενείς έχουν μακροχρόνια προβλήματα, η θυρεοστατική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την υπερλειτουργία.
Αυτή μπορεί να διακοπεί σχετικά γρήγορα μόλις εξαφανιστεί και πάλι η αντίδραση αποσύνθεσης με τις υψηλές περιφερικές τιμές του θυρεοειδούς. Αυτό απαιτεί συχνότερη παρακολούθηση.
Πάνω από το 40 % των ασθενών με τη νόσο Hashimoto έχουν φυσιολογικές τιμές θυρεοειδούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη νοτιογερμανική μελέτη για την Hashimoto, η θεραπεία με L-θυροξίνη σε παιδιά με νόσο Hashimoto και ευθυρεοειδισμό δεν έχει καμία επίδραση στοις διαστάσεις του αδένα του θυρεοειδούς μετά από 36 μήνες.
Δεν υπήρξαν επίσης επιπτώσεις στο επίπεδο των αντισωμάτων ή στην κλινική εικόνα: "Οι ασθενείς δεν αισθάνονταν καλύτερα ή χειρότερα", λέει ο Schweizer. Στα παιδιά με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ευθυρεοειδισμό που δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, η θεραπεία δεν είναι αρχικά χρήσιμη.
Η κατάσταση είναι παρόμοια για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ευθυρεοειδισμό. Μετά από μια περίοδο θεραπείας 24 μηνών, η διάμετρος του θυρεοειδούς μειώθηκε σε σύγκριση με τον έλεγχο.
"Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό εξαφανίστηκε και πάλι μετά από 30 μήνες θεραπείας". Ο μεταβολικός έλεγχος και ο δείκτης μάζας σώματος δεν επηρεάστηκαν από τη θεραπεία με L-θυροξίνη.
Στην περίπτωση της ευθυρεοειδούς θυρεοειδίτιδας Hashimoto, η θεραπεία με L-θυροξίνη δεν ενδείκνυται αρχικά για τα παιδιά, συνόψισε ο Schweizer.
Οι τιμές του θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχονται κάθε 12 μήνες.
Εάν η τιμή της TSH είναι > 6-7 mU/l για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία με L-θυροξίνη. Εάν η βρογχοκήλη του θυρεοειδούς είναι έντονη, ωστόσο, δικαιολογείται προσπάθεια θεραπείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας