Η υφαρπαγή του εισοδήματος των εργαστηριακών ιατρών τα τελευταία 12 χρόνια, με περικοπές άνω του 70% μέσω της υποκοστολόγησης των τιμών των εξετάσεων (από τις ήδη καθηλωμένες τιμές του 1991!) και των μέτρων rebate και clawback, συνιστά πράξη εξόντωσης του κλάδου.

Αυτά ισχυρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοχημείας, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά, που ανήκουν στο μνημονιακό παρελθόν, παραμένουν για να καλύψουν την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Η Πολιτεία, σύμφωνα με την ίδια, έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα για την ορθή κλινική συνταγογράφηση, να επιβάλλει κανόνες και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και, φυσικά, να μην προσθέτει "δωρεάν" εξετάσεις χωρίς προηγούμενη κοστολογημένη αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού. Πρέπει κατά την ΕΕΙΒ να αντιληφθεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί σε οικονομική ασφυξία των διαγνωστικών ιατρείων και διόγκωση του τεχνητού χρέους τους απέναντι στο Δημόσιο.

Οι βασικές διεκδικήσεις του Εργαστηριακού Κλάδου είναι:

  1. Η καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.
  2. Η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
  3. Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.
  4. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΙΒ καλεί αυτή την ύστατη ώρα την Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και Οικονομικών να αναλάβουν άμεση δράση για να διασφαλίσουν το δίκαιο και να αποτρέψουν τη χρεωκοπία αυτών των Ελλήνων Ιατρών που έχουν συμβάλλει με προσωπικές θυσίες, αξιοπρέπεια και επιστημονικότητα στην εξασφάλιση της ΠΦΥ της χώρας μας.
Διαφορετικά, η συνεχής υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα του Εργαστηριακού Τομέα είναι φανερό ότι θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και για την οικονομία της χώρας, καθώς θα οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες στην πρόληψη, διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των νοσημάτων.

Τέλος, επισημαίνει ότι η απαξίωση της δραστικής επίλυσης των προβλημάτων που επί 12 χρόνια ταλανίζουν τον Εργαστηριακό Κλάδο έχει επιδεινώσει την κάλυψη των θέσεων των ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών Βιοπαθολόγων στα νοσοκομεία , τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, πλήττοντας ιδιαίτερα την επαρχία και τις απομακρυσμένες περιοχές.
Η ΕΕΙΒ στέκεται στο πλευρό των Ιατρών Βιοπαθολόγων/Εργαστηριακών Ιατρών και υποστηρίζει τις προσπάθειές τους για δικαιότερη μεταχείριση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η στήριξη των διαγνωστικών εργαστηρίων είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία και την οικονομική ευημερία της χώρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα