Το προφίλ των Ελλήνων που επιλέγουν υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, διερεύνησαν σε μελέτη επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Δυτικής Αττικής, η οποία δημοσιεύτηκε προχθές στο επιστημονικό περιοδικό Nutricion Journal

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η αειφόρος διατροφή βασίζεται σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, προσιτά και οικονομικά, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία της βιοποικιλότητας και συνδέεται με τα πολιτιστικά στοιχεία κάθε γεωγραφικής περιοχής.

Όπως αναφέρουν, η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει την τήρηση μιας βιώσιμης διατροφής και το αντιληπτό περιβαλλοντικό όφελος από την υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής μεταξύ των ενηλίκων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε ερωτηματολόγιο Sustainable Healthy Diet (SHED) σε 607 ενηλίκους Έλληνες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι πρακτικές βιώσιμης διατροφής.

Από τις απαντήσεις φάνηκε θετική συσχέτιση μεταξύ της υγιεινής διατροφής, της φυτικής διατροφής και της ευαισθητοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα.

Η υγιεινή διατροφή σχετιζόταν με την κατανάλωση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη, την αποφυγή πρόσθετου αλατιού και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και με τον περιορισμό των γλυκών και των αναψυκτικών.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (94,6%) κατανάλωναν κρέας αντί για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αν και έδειχναν προτίμηση στα όσπρια έναντι των προϊόντων κρέατος.

Οι περισσότεροι (86,8%) απέτυχαν να ανταποκριθούν στις συστάσεις ημερήσια κατανάλωση 5 μονάδων φρούτων και λαχανικών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά νερό βρύσης (54,9%) και σπιτικά γεύματα (75%).

Πολλοί συμμετέχοντες (32,8%) ανέφεραν ότι διαχώριζαν και ανακύκλωσαν τα υπολείμματα φαγητού στο σπίτι, χρησιμοποιώντας κομποστοποιητές γειτονιάς.

Οι γυναίκες υιοθέτησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη φυτική διατροφή, κατανάλωναν λιγότερα αναψυκτικά, ήταν πιο πρόθυμες να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, περιόρισαν την πρόσληψη κρέατος και έτρωγαν τροφές χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στα τοπικά προϊόντα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ενήλικες Έλληνες εφαρμόζουν πιο εύκολα ορισμένες πτυχές της βιώσιμης διατροφής (βιολογικά, τοπικά τρόφιμα), ενώ άλλες φαίνονται πιο δύσκολες (κομπόστ, μείωση πρόσληψης κρέατος).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σφουγγάρι λούφα: Είναι καλή ιδέα η χρήση του;
Γ. Βέλμαχος: Η επιδημία του τραύματος στην Ελλάδα και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης
Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας