Πρόσφατη έρευνα του University of Helsinki, του National Institute for Health and Welfare και του Turku University of Applied Sciences, έδειξε ισχυρή σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου και κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με καλύτερη διάρκεια ύπνου, τονίζοντας τη σημασία της διατροφής για την υγεία.

Η έρευνα στο Nutrition, χρησιμοποίησε στοιχεία της  National FinHealth 2017 Study, από  5.043 ενήλικες 18 ετών και άνω, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τη διάρκεια ύπνου τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα και χρονότυπο.

Απέκλεισαν ανθρώπους που ανέφεραν πολύ χαμηλή πρόσληψη ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες διάρκειας ύπνου-βραχέος, φυσιολογικού και παρατεταμένου.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι κοιμόνταν λίγο κατανάλωναν 37 γρ. λιγότερα φρούτα και λαχανικά την ημέρα έναντι όσων κοιμόνταν φυσιολογικές ώρες. Οσοι κοιμόνταν περισσότερο κατανάλωναν 73 γρ. λιγότερα την ημέρα έναντι όσων κοιμόνταν φυσιολογικά.

Ακόμα και μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, η αρνητική σχέση παρέμενε σαφής- όσοι κοιμόνταν πολύ και λίγο κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με αυτούς που κοιμόνταν φυσιολογικές ώρες.

Όπως έδειξε η έρευνα, ανεπαρκής ή υπερβολικός ύπνος  συνδέεται με χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής με άφθονα φρούτα και λαχανικά για καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα