Μυοσκελετικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στους χειρουργούς η στάση του σώματος όταν χρησιμοποιούν γυαλιά πρεσβυωπίας.

Οι διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν ειδικές απαιτήσεις στάσης του σώματος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι χειρουργοί.

Το θέμα αντιμετωπίζεται με ένα "εργαλείο" αξιολόγησης των κινήσεων στο χειρουργείο και την προσαρμογή των γυαλιών πρεσβυωπίας.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Annals of Surgery.

Στη δημοσίευση, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως τα μυοσκελετικά προβλήματα επιτείνει η χρήση γυαλιών πρεσβυωπίας, τα οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χειρουργοί, καθώς είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Για να αντιμετωπιστεί, σχεδιάστηκε ένα εξατομικευμένο σχέδιο διαχείρισης της πρεσβυωπίας. Το νέο "εργαλείο" καταγράφει τις αποστάσεις εργασίας που απαιτούνται σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές.

Στη συνέχεια, σχεδιάζονται γυαλιά, λαμβάνοντας υπόψη τον ατομικό χώρο εργασίας του χειρουργού. Διορθώνονται, ταυτόχρονα, οι αλλαγές στην οπτική οξύτητα και αποτρέπονται τραυματισμοί στο μυοσκελετικό.

Όπως επισημαίνεται, η στάση του σώματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν όρθια και πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες περίοδοι σε στατικές θέσεις.

Κατά τη διάρκεια ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων, η υπερβολική κάμψη του αυχένα και της πλάτης είναι συχνή.

Στις λαπαροσκοπικές και ενδοσκοπικές επεμβάσεις, τα χειρουργικά μόνιτορ τοποθετούνται πολύ ψηλά, οδηγώντας σε υπερβολική έκταση του λαιμού.

Για βελτιστοποίηση της εργονομίας, οι οθόνες πρέπει να ρυθμίζονται έτσι ώστε ο χρήστης να διατηρεί τη στάση "κάτω το βλέμμα",  ελαχιστοποιώντας έτσι την ένταση στους οφθαλμικούς μυς.

Επιλογές θεραπείας

Η κατανόηση των επιλογών για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας και των εργονομικών της επιπτώσεων μπορεί να βελτιστοποιήσει την όραση και την εγχειρητική εργονομία.

Τα διεστιακά γυαλιά περιέχουν δύο μορφές φακού, που χωρίζονται από μια ορατή γραμμή. Το πάνω μέρος του φακού είναι σχεδιασμένο για μακρινή όραση, ενώ το κάτω τμήμα έχει μικρότερο τμήμα για κοντινή όραση.

Τα τριεστιακά έχουν τρία τμήματα με την προσθήκη ενός ενδιάμεσου τμήματος για την προβολή αντικειμένων στο μήκος του χεριού.

Τα γυαλιά υπολογιστή ή τα γυαλιά χώρου εργασίας έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιούν την οπτική ευκρίνεια κατά την προβολή αντικειμένων σε συγκεκριμένες ενδιάμεσες και κοντινές αποστάσεις.

Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν άνετα ολόκληρη την οθόνη του υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να προσαρμόζετε συνεχώς την εστίασή τους.

Αυτά τα γυαλιά μπορούν να σχεδιαστούν, ώστε να παρέχουν στους χειρουργούς εξαιρετική οπτική οξύτητα και στα δύο μάτια, σε κοντινή και ενδιάμεση όραση.

Μη διορθωμένη πρεσβυωπία

Οι χειρουργοί με πρεσβυωπία που λειτουργούν χωρίς διορθωτικούς φακούς, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολία εκτέλεσης χειρουργικών εργασιών που απαιτούν κοντινή όραση.

Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι λαπαροσκοπικές και ενδοσκοπικές επεμβάσεις γίνονται συνήθως με χαμηλά τα φώτα του δωματίου, το οποίο υποβαθμίζει περαιτέρω την οπτική οξύτητα.

Για τους περισσότερους χειρουργούς, η πρεσβυωπία είναι αναπόφευκτη και είναι σημαντικό να κατανοήσουν τις εργονομικές επιπτώσεις που προκαλεί.

Το εργαλείο αξιολόγησης για πρεσβυωπικούς χειρουργούς έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σαφή επικοινωνία μεταξύ των χειρουργών και των παρόχων οφθαλμικής φροντίδας τους.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας