Ασθενής που νοσηλευόταν σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας, στα Επείγοντα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης άνοιξε ένα κουτί και ήρθε σε επαφή με άγνωστης σύστασης ύποπτη λευκή σκόνη που βρισκόταν μέσα σε αυτό. Όταν ενημέρωσε το προσωπικό σήμανε συναγερμός και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης βιολογικού κινδύνου στο νοσοκομείο.

Ακολούθησε μια αλυσίδα ενεργειών από το προσωπικό και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με στόχο την αναγνώριση του πιθανού κινδύνου - βακίλου άνθρακα - και τον περιορισμό της εξάπλωσής του, την προστασία ασθενών και προσωπικού, την απομίανση και υγειονομική διαχείριση όσων εκτέθηκαν στον κίνδυνο.

Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης είχε ως στόχος τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του νοσοκομείου σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης βιολογικής απειλής.

Το σχέδιο

"Τα αντανακλαστικά του Νοσοκομείου ήταν άμεσα. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, στήθηκε Επιχειρησιακό Κέντρο και σήμανε κόκκινος συναγερμός ώστε να καταφτάσει όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό. Παράλληλα, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου 'Περσέας' ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς και ζητήσαμε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ και του ΕΟΔΥ. Προχωρήσαμε σε αποκλεισμό, σφράγιση του χώρου και απομόνωση του συστήματος κλιματισμού στο χώρο διασποράς της ουσίας, ως πρώτα βήματα περιορισμού του κινδύνου", ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου και επικεφαλής της άσκησης, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Ακολούθησε εκκένωση του χώρου και των όμορων τμημάτων. Ειδική ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ ανέλαβε την ανίχνευση της ύποπτης ουσίας και την περισυλλογή του ύποπτου υλικού. Στη σκηνή καταγραφής και διαλογής μεταφέρθηκαν 8 ασθενείς και 3 γιατροί - νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργήθηκε γραμμή απολύμανσης, έγινε απομίανση όλων των εκτεθειμένων και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Η επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού βασίστηκε στη χρήση ασυρμάτων και σε ανθρώπους αγγελιοφόρους, καθώς βάσει σεναρίου δεν υπήρξε δυνατότητα χρήσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Η άσκηση έγινε υπό την εποπτεία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και με την υποστήριξη της 2ης ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, του ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπαίθρια κλινική

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού λειτούργησαν στο χώρο καταυλισμού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και σκηνές έξω από το κτήριο για τη διαχείριση του συμβάντος.

"Ενεργοποιήθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε, καθώς υπάρχει διαρκής εκπαίδευση και ετοιμότητα του προσωπικού. Αποδείξαμε ότι το Νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του", τόνισε ο Πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ελέγχθηκαν ο βαθμός και ο χρόνος ανταπόκρισης της υγειονομικής μονάδας, η ασφάλεια του χώρου, των ασθενών και του προσωπικού, καθώς και η αποτελεσματικότητα της διαλογής και διαχείρισης των μη μολυσμένων ασθενών. Επιπλέον, ελέγχθηκε η δυνατότητα για παροχή ιατρικής φροντίδας σε ασθενή με πιθανή έκθεση σε βιολογικό παράγοντα αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και του προσωπικού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, τονίζοντας ότι μέσω της κινητοποίησης αυτής ελέγχθηκε η υπηρεσιακή ετοιμότητα του προσωπικού σε έκτακτο γεγονός αλλά και η διυπηρεσιακή συνεργασία, με στόχο να λειτουργήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η αλυσίδα διάσωσης, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, και να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών