Ενασχόληση για ένα μήνα με κηπουρική σε εσωτερικό περιβάλλον αύξησε τη βακτηριακή ποικιλία στο δέρμα των συμμετεχόντων και φάνηκε να βελτιώνει και την απόκριση στη φλεγμονή.
Η ανάπτυξη και κατανάλωση τροφής από κήπο στην πόλη καθημερινά θα μπορούσε να βοηθά ανθρώπους που ζουν στις πόλεις να αποφεύγουν τις νόσους.
Ο Mika Saarenpaa, του University of Helsinki, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η ζωή στις πόλεις οδήγησε σε αύξηση νόσων που συνδέονται με το ανοσοποιητικό όπως αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσες νόσους.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που φάνηκε πως μια φυσική και ουσιαστικά ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ποικιλία του μικροβιώματος υγιών ενηλίκων και ταυτόχρονα να συμβάλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την κηπουρική με χρήση μποστανιού και φυτών που αγόρασαν από μαγαζί. Η σοδειά περιλάμβανε μουστάρδα, φασόλια, αρακά και λαχανικά.
Ομάδα 15 ανθρώπων ασχολήθηκε με την κηπουρική χρησιμοποιώντας φυσικό χώμα μικροβιακά πλούσιο, ενώ ομάδα ελέγχου 13 ανθρώπων χρησιμοποίησε τύρφη, χώμα μικροβιακά φτωχό.
Όμως η ομάδα ελέγχου δεν είχε βελτίωση στην απόκριση στη φλεγμονή ή σε βακτήρια στο δέρμα δείχνοντας ότι η κηπουρική με το φτωχό σε μικρόβια χώμα δεν οδηγεί σε οφέλη στην υγεία.
Οι βελτιώσεις στους ανθρώπους που κάνουν κηπουρική με πλούσιο σε μικρόβια χώμα θα μπορούσαν θεωρητικά να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία βελτιώνοντας την ανοσιακή απόκριση στη νόσο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Environment International.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. ετιμήθη από το Εφετείο Αθηνών
NN Hellas: Μέση αναπροσαρμογή ασφαλίστρων στο 7% στα συμβόλαια υγείας
Φάρμακο για τον διαβήτη προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος [μελέτη]