Άνθρωποι με υψηλό εισόδημα έχουν κατά 32% μειωμένο κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλές απολαβές.

Το ισοδύναμο της ανώτερης εκπαίδευσης είναι 26% χαμηλότερος κίνδυνος.

Οι διαφορές στην επιβίωση από εγκεφαλικό επεισόδιο που συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες προκαλούν έκπληξη, σύμφωνα με έρευνα του University of Gothenburg.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία 6.901 ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο στο Sahlgrenska University Hospital, με στόχο να εξεταστεί η επίδραση κοινωνικών παραγόντων υγείας στην επιβίωση από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 4 παράγοντες: Τόπο κατοικίας, χώρα γέννησης, εκπαίδευση και εισόδημα. Αρνητικοί παράγοντες ήταν το να ζει κάποιος σε ευάλωτη περιοχή, σε περιοχή κινδύνου ή πολύ ευάλωτη περιοχή, να έχει γεννηθεί εκτός Σουηδίας ή Ευρώπης, να έχει χαμηλή εκπαίδευση και χαμηλό εισόδημα.

Επιπλέον της σχέσης μεταξύ εισοδήματος, εκπαίδευσης και επιβίωσης από εγκεφαλικό επεισόδιο, η έρευνα δείχνει ανησυχητική τάση στη συνδυαστική επίδραση διαφόρων παραγόντων.

Με έναν αρνητικό παράγοντα, ο κίνδυνος θανάτου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 18% υψηλότερος και με 2-4 τέτοιους ήταν 24% υψηλότερος σε σύγκριση με κανέναν τέτοιο παράγοντα.

Φάνηκε επίσης σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου θανάτου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και επιπλέον παραγόντων κινδύνου, όπως η έλλειψη άσκησης, ο διαβήτης, η κατάχρηση αλκοόλ και η κολπική μαρμαρυγή.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Stroke Conference ESOC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών