Από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η Σκιάθος βλέπει τον πληθυσμό της να αυξάνεται ως και 12 φορές (από 5.800 σε 60.000 - 70.000) κατά τη θερινή περίοδο. Σε ανάλογο βαθμό εκτοξεύονται και οι υγειονομικές ανάγκες, τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι μόλις δύο ειδικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας, με τη συνδρομή αγροτικών και εκτάκτως μετακινούμενων συναδέλφων τους. Η αναζήτηση στέγης για τους τελευταίους, ωστόσο, μοιάζει με άλυτο γρίφο, καθώς το κόστος του ενοικίου είναι δυσβάσταχτο.

Με ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Δημήτρης Κουρέτας (φωτογραφία), έκανε λόγο για κόστος στέγασης 2.500 ευρώ το μήνα και εγκάλεσε τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί ότι αντιμετωπίζουν τους γιατρούς ως τουρίστες και όχι ως δημόσιους λειτουργούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας στο σύνολο του πληθυσμού (μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες). "Η τακτική αυτή βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνει το νησί χωρίς υγειονομική κάλυψη", επισήμανε ο κ. Κουρέτας, καλώντας τους επαγγελματίες και τους θεσμικούς εταίρους της περιοχής να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Το iatronet.gr επικοινώνησε με αρμόδιους παράγοντες στο νησί των Σποράδων, κατέγραψε την σημαντική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και διαπίστωσε πως το ποσό των 2.500 ευρώ το μήνα ίσως είναι και υποτιμημένο σε σχέση με τις πραγματικές τιμές ενοικίασης κατοικίας στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Σχεδόν σε καθημερινή εφημερία

Όπως λέει στο iatronet.gr ο κ. Στυλιανός Διανελλάκης (φωτογραφία), συντονιστής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, που καλύπτει και το ιατρείο του αερολιμένα, σε αυτό υπηρετούν ο ίδιος (γιατρός Γενικής Ιατρικής) και ένας παθολόγος, ο οποίος βρίσκεται σε παράταση.

Στο πρόγραμμα εφημεριών του Ιουνίου οι δύο ειδικοί γιατροί εμφανίζονται να βρίσκονται επί 13 και 11 μέρες, αντίστοιχα, σε ενεργή εφημερία, συν άλλες 11 και 7 εφημερίες ετοιμότητας. Τρεις επιπλέον γιατροί γενικής ιατρικής που θα μετακινηθούν από άλλες περιοχές θα ενισχύσουν το πρόγραμμα με 5 εφημερίες ο καθένας και αναλόγως θα υπάρξουν μετακινήσεις τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, έχουν απομείνει μόνο δύο αγροτικοί γιατροί, αντί για έξι. Ένας αγροτικός γιατρός αναμένεται να μετακινηθεί για 6 ως 7 (συνεχόμενες) εφημερίες το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι δύο περί τα τέλη Ιουλίου. Αυτό συνέβη, όπως λέει, διότι καθυστέρησαν οι προκηρύξεις από το Υπουργείο οι οποίες πλέον γίνονται 2 φορές το χρόνο αντί για 4 που γινόταν παλιότερα σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το πρόγραμμα εφημεριών κρίνεται ως επισφαλές για την υγεία των ίδιων των γιατρών που απειλούνται με εξουθένωση, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

Με έγγραφό του προς την 5η ΥΠΕ, έπειτα από την πρόσφατη παραίτηση τριών αγροτικών ιατρών, ο διευθυντής έχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, πως με μόνο 2 αγροτικούς κατά το πρωινό ωράριο, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε διακομιδή (σημ: πέρυσι υπήρξαν μέρες και με δύο διακομιδές), οι γιατροί θα εξετάζουν μόνο επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει πως υπηρεσίες όπως παραπεμπτικά για εξετάσεις, πιστοποιητικά υγείας για εργασίες κ.ά. θα παρέχονται μειωμένες ως και καθόλου.

Πόσο κοστίζει η στέγαση των γιατρών

Έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εξασφαλίστηκε ένα κατάλυμα που θα στεγάσει μετακινούμενους γιατρούς κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο. Το τίμημα ορίστηκε στα 6.447 ευρώ με ΦΠΑ, 5.199 "καθαρά" για το δίμηνο, δηλαδή 2.600 ευρώ το μήνα. Με βάση αυτό το ποσό, κατατέθηκε αίτημα προς την Περιφέρεια για την εξασφάλιση άλλων δύο καταλυμάτων, με κόστος 2.500 ευρώ το μήνα, γεγονός που προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση του περιφερειάρχη.

Οι μετακινούμενοι με "εντέλλεσθε" γιατροί δικαιούνται επίδομα στέγασης της τάξης των 83 ευρώ "καθαρά" την ημέρα. Όμως, το ποσό αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Διανελλάκης, δεν αρκεί για κάποιον που θα μετακινηθεί για 10 ή 20 μέρες μέσα στο peak της σεζόν, όταν οι τιμές για τα ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια ξεκινούν από 120 με 150 ευρώ.

"Αν έρθει κάποιος τον Οκτώβριο αναζητώντας σπίτι στη Σκιάθο, μπορεί ίσως να βρει μια γκαρσονιέρα για όλο το χρόνο με 400, 500, ή 600 ευρώ το μήνα. Μέσα στο καλοκαίρι, όμως, δεν θα βρει ούτε με τα 2.500 ευρώ που ακούστηκαν ως πολλά και δημιούργησαν αίσθηση", αναφέρει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το μοναδικό διαθέσιμο με αγγελία 'δυάρι' αυτή τη στιγμή έχει ζητούμενη τιμή 9.600 ευρώ για την σεζόν.

Δήμαρχος: Καλύπτουμε ανάγκες στο μέτρο του δυνατού

Σήμερα υπάρχει ενεργή σύμβαση, με κόστος 14.100 ευρώ για έξι μήνες, με την οποία ο Δήμος Σκιάθου καλύπτει τη στέγαση τεσσάρων οδηγών του ΕΚΑΒ που υπηρετούν στο νησί. «Από το 2020, όταν αναλάβαμε, και όποτε μας ζητηθεί, προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες στο μέτρο του εφικτού για γιατρούς και οδηγούς του ΕΚΑΒ», λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας (φωτογραφία), διευκρινίζοντας πως ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο διαθέτει κάποιος την περιουσία του. "Το θέμα αφορά όλους τους τουριστικούς προορισμούς και όχι μόνο τη Σκιάθο. Ίσως η πολιτεία μέσω της νομοθεσίας μπορεί να κάνει κάποια ρύθμιση", σημειώνει.

Όπως αναφέρει, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής για παροχή κάποιου επιδόματος, ενώ σε πιο μακροχρόνια βάση προωθείται λύση σε τοπικό επίπεδο με την δημιουργία ειδικής οικιστικής ζώνης στο νησί, όπου θα μπορούν να οικοδομούνται μόνο κατοικίες για την κάλυψη τέτοιων αναγκών. "Το σχεδιάζουμε μέσω του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ξεκίνησε 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο", καταλήγει.

Ειδικά κίνητρα

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου έχει προτείνει από το 2020 ένα πλέγμα ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών σε νησιωτικές περιοχές.

Μεταξύ άλλων προτείνει:

  • μισθολογική εξέλιξη μετά από υπηρεσία ενός έτους σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο, αντί για δύο που ισχύει για τους γιατρούς των μη «άγονων» περιοχών.
  • να αναπροσαρμοστεί ήδη υπάρχον κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής, σύμφωνα με τους ισχύοντες σήμερα βασικούς μισθούς. Αυτό το κίνητρο να μην συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ και να φορολογείται αυτοτελώς.
  • Η ελάχιστη θητεία των νεοδιοριζόμενων ειδικών γιατρών στις περιοχές αυτές να μειωθεί σε 3 χρόνια από 5 χρόνια πραγματικής θητείας που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]