Μια χρονιά επιτυχημένη, παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της, ήταν το 2023 για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο με σωστό σχεδιασμό ανταποκρίθηκε στις καθημερινές προκλήσεις παροχής ιατρικής φροντίδας, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του. Τα αποτελέσματα των λειτουργικών και οικονομικών δεδομένων, που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση Ετήσιου Απολογισμού, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, έδειξαν ότι το Νοσοκομείο κατέγραψε θετικές επιδόσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Διοίκηση και εργαζόμενοι έμειναν σταθεροί στους στόχους τους, επικεντρώνοντας στο τρίπτυχο «κλινικό έργο, ανάπτυξη έρευνας και συνεχιζόμενη εκπαίδευση», το οποίο θα σημαδέψει την πορεία του Νοσοκομείου και για το μέλλον.  

Τα απολογιστικά στοιχεία

Παρουσιάζοντας το έργο του Νοσοκομείου, τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και τις προοπτικές για το μέλλον, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης τόνισε ότι αριθμοί δείχνουν επιστροφή στην κανονικότητα και δυναμική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, το 2023 στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία προσήλθαν 175.173 άτομα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 85.895 και στα Απογευματινά Ιατρεία 23.365. Επιπλέον, οι χειρουργικές επεμβάσεις ανήλθαν σε 12.637 και οι ημέρες νοσηλείες σε 167.386. Οι νοσηλευθέντες ανήλθαν σε 37.160 και οι ασθενείς ημερήσιας νοσηλείας σε 61.131.

Ανοδική τάση επικράτησε όσον αφορά τη διενέργεια αρκετών εξετάσεων και τον αριθμό θεραπειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξετάσεις στη Μονάδα Γενετικής έφτασαν τις 21.574, οι αξονικές τομογραφίες τις 46.606, οι κλασικές ακτινογραφίες τις 300.831, οι πράξεις ακτινοθεραπείας τις 32.450, οι χημειοθεραπείες τις 15.512, οι αιμοκαθάρσεις τις 19.347 και οι στεφανιογραφίες- αγγειοπλαστικές τις 5.318.

Πρωτοπορίες και διακρίσεις

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στάθηκε για ακόμα μία χρονιά πρωτοπόρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2023 πραγματοποιήθηκε η αναβάθμιση της Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών, εντάχθηκε η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία ογκολογικών ασθενών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδικά κλινική μελέτη φάσης Ι στην Μονάδα Κλινικών ερευνών και σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, δημιουργήθηκε η Μονάδα Φροντίδας για την ασφάλεια των παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης. Το 2023, το Νοσοκομείο απέσπασε 5 βραβεία για καινοτομίες και εφαρμογή καλών πρακτικών στα Healthcare Business Awards.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Όσον αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό, σ’  αυτόν περιλαμβάνονται η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων και εργαστηρίων στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όπως η εφαρμογή ρομποτικής χειρουργικής και υπηρεσιών τηλεϊατρικής, η λειτουργία Κλινικής Μοριακής Ακρίβειας και Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών, έργο το οποίο βρίσκεται στη φάση της εκτέλεσης, καθώς και η υλοποίηση ψηφιακού μετασχηματισμού.

Παράλληλα, η Διοίκηση υλοποιεί νέες πολιτικές, όπως η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Ασφαλές Νοσοκομείο», ενώ δρομολογεί την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την προσθήκη νέων κτηρίων, καθώς και άλλα έργα, με πρωταρχική μέριμνα τη φροντίδα στον συνάνθρωπο.

Καινοτόμος εξοπλισμός

Στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μιχάλης Καραβιώτης. Ο ίδιος εξήρε το ρόλο των εργαζομένων και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «κατακτήσεις» του 2023, όπως η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών και η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα, ευχαρίστησε το προσωπικό, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, τους εθελοντές της «Αντηρίδας» και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για τη συνεργασία και για το έργο που επιτελούν. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ήδη ενταχθεί ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους 2.224.000 € στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η ένταξη και πρόσθετου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 6.530.000 €, στον οποίο περιλαμβάνονται μηχανήματα καίριας σημασίας για το Νοσοκομείο, όπως 2 νέοι αξονικοί τομογράφοι, 2ος μαγνητικός τομογράφος, υβριδικός στεφανιογράφος και αρκετά άλλα.  Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κατασκευή της νέας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας, ενός έργου, που θα διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στους ογκολογικούς ασθενείς, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Χαιρετισμοί

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της  Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου διακρίνεται για διαφάνεια και αυτοπεποίθηση όσον αφορά τα πεπραγμένα του, ενώ σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ τόνισε ότι όλοι οι πόροι που διατέθηκαν στο Νοσοκομείο αξιοποιήθηκαν.

Ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το έργο που επιτελούν το προσωπικό και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. «Είμαι αισιόδοξος πως θα συνεχίσουμε να έχουμε καλή επικοινωνία για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας», τόνισε.

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου κ. Ζωή Ψαρρά-Παπαγεωργίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στους εργαζόμενους και τη Διοίκηση, που  εδώ και 25 χρόνια αφήνουν το αποτύπωμά τους στη λειτουργία του Νοσοκομείου, στηρίζοντας το όραμα των αδελφών Παπαγεωργίου. Χάρη σε αυτούς, όπως τόνισε, οι ασθενείς συναντούν ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Η Πρόεδρος της «Αντηρίδας» κ. Γεωργία Δερετζή ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου για την ανιδιοτελή προσφορά τους σε ασθενείς και συνοδούς και για τη συμμετοχή τους στις δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Παράλληλα, τόνισε την άριστη συνεργασία της «Αντηρίδας» με τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών