Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (WNTD). Φέτος, για άλλη μια φορά, ο ΠΟΥ και φορείς της δημόσιας υγείας από όλο τον κόσμο θα ενωθούν για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις βλαβερές επιδράσεις του καπνού στη νεολαία. Αυτό είναι το θέμα του WNTD 2024. Επικεντρώνεται δηλαδή στην υπεράσπιση του τερματισμού της στόχευσης της νεολαίας με επιβλαβή προϊόντα καπνού. 

Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, παγκοσμίως, τουλάχιστον 37 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13–15 ετών χρησιμοποιούν κάποια μορφή καπνού. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, το 11,5% των αγοριών και το 10,1% των κοριτσιών ηλικίας 13–15 ετών είναι χρήστες καπνού (4 εκατομμύρια).

Προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι θήκες νικοτίνης κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Υπολογίζεται ότι το 12,5% των εφήβων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2022 σε σύγκριση με το 2% των ενηλίκων. Σε ορισμένες χώρες της Περιφέρειας, τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι 2-3 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά του καπνίσματος. 

Κάπνισμα στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι περισσότερο και λιγότερο εθισμένες στον καπνό και το άτμισμα;

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Eurostat, το 19,7 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ καπνίζει καθημερινά. Το 2019, το 5,9 τοις εκατό κάπνιζε 20 ή περισσότερα τσιγάρα σε καθημερινή βάση και το 12,6 τοις εκατό κάπνιζε λιγότερες από 20 μονάδες.

Οι χώρες που καπνίζουν περισσότερο στην ΕΕ είναι η Βουλγαρία, με το 28,2 τοις εκατό του πληθυσμού να καταναλώνει καπνό καθημερινά, μετά η Τουρκία (27,3 τοις εκατό), η Ελλάδα (27,2 τοις εκατό), η Ουγγαρία (25,8 τοις εκατό) και η Λετονία (24,9 τοις εκατό). 

Οι χώρες με τους λιγότερους καπνιστές είναι η Σουηδία (9,3%), η Ισλανδία (11,2%), η Φινλανδία (12,5%), η Νορβηγία (12,9%) και το Λουξεμβούργο (13,5%). 

Η Σουηδία, η ευρωπαϊκή χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παλεύει με το τσιγάρο εδώ και χρόνια. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια από τις αρχές του 2005. Το 2019, η απαγόρευση επεκτάθηκε περαιτέρω για να συμπεριλάβει υπαίθρια καθίσματα σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε δημόσιους χώρους. 


Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο καπνός είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία στον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των καπνιστών στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υψηλός. Η Γενική Διεύθυνση για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η κατανάλωση καπνού είναι «ο μοναδικός μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί και η πιο σημαντική αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ».

Στην Ευρώπη, 757.677 περιπτώσεις καρκίνου οφείλονται στο κάπνισμα και θα μπορούσαν να προληφθούν, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Περίπου το 50 τοις εκατό των καπνιστών πεθαίνουν πρόωρα, κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα.

 

 

Πηγές:
https://www.who.int/europe/news-room/events/item/2024/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2024--protecting-children-from-tobacco-industry-interference https://www.euronews.com/health/2023/08/14/smoking-in-europe-which-countries-are-the-most-and-least-addicted-to-tobacco-and-vaping

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα