Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι θορυβημένος από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων δάγκειου πυρετού φέτος. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται εδώ και πέντε χρόνια, αλλά από τις αρχές του 2024 η κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο ηπείρους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Μέχρι τον Απρίλιο είχαν αναφερθεί περισσότερα από 7 εκατομμύρια κρούσματα, σημαντικά περισσότερα από τα 4,5 εκατομμύρια κρούσματα το 2023 συνολικά.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια σε τροπικές και υποτροπικές κλιματικές ζώνες και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να μεταδοθεί από το ασιατικό κουνούπι τίγρης, μερικά από τα οποία έχουν ήδη βρεθεί στη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν ήδη σημειωθεί κρούσματα σε 90 χώρες φέτος μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Έχουν αναφερθεί 7,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,4 εκατομμύρια έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε περισσότερες από 16.000 περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει σοβαρά και 3.000 έχουν πεθάνει.

Ωστόσο, πολλές χώρες δεν έχουν την ικανότητα για ολοκληρωμένη επιτήρηση, γι' αυτό και ο ΠΟΥ θεωρεί ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα.

Ο περιορισμός είναι σημαντικός, διότι διαφορετικά η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε χώρες όπου δεν έχει εντοπιστεί σχεδόν καθόλου μέχρι σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν μόνο χαμηλό πυρετό μετά τη μόλυνση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί σοβαρή αιμορραγία και βλάβη οργάνων.

"Δεδομένης της τρέχουσας κλίμακας των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, του δυνητικού κινδύνου περαιτέρω διεθνούς εξάπλωσης και της πολυπλοκότητας των παραγόντων που επηρεάζουν τη μετάδοση, ο συνολικός κίνδυνος σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να θεωρείται υψηλός", δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ο δάγκειος πυρετός παραμένει μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου