Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας και της Γαλλίας η αύξηση των κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που δημοσιεύτηκε σήμερα, πολλά από τα κρούσματα αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά πρόκειται για εγχώριες μεταδόσεις.

Έως τις 7 Νοεμβρίου, στην Ιταλία είχαν δηλωθεί 213 κρούσματα, έξι περισσότερα από όσαν είχαν δηλωθεί την περασμένη εβδομάδα. Αφορούσαν τις περιοχές Marche (3) και Abruzzo (3). Ο τόπος στον οποίο έγινε η μόλυνση βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Στην Ιταλία έχουν αναφερθεί κρούσματα δάγκειου πυρετού που δεν σχετίζονται με ταξίδια από το 2020 (10 περιπτώσεις). Δεν αναφέρθηκε κανένα παρόμοιο κρούσμα το 2021 και το 2022, αλλά πέρυσι δηλώθηκαν 82, αριθμός που ήταν ο υψηλότερος.

Στην Ευρώπη, ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται από τον φορέα των κουνουπιών Aedes albopictus, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Το φθινόπωρο, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μετάδοσης είναι λιγότερο ευνοϊκές, αλλά εκτιμάται πως θα καταγραφούν επιπλέον κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.

Εκτός από την Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν επίσης αναφέρει κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στην Ευρώπη το 2024. Στο παρελθόν, τοπικά κρούσματα είχαν αναφερθεί στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Κροατία.

Γαλλία

Πρόβλημα υπάρχει και στη Γαλλία, όπου φέτος έχουν συνολικά αναφερθεί 85 κρούσματα τοπικής μετάδοσης. Τρία νέα κρούσματα αναφέρθηκαν από την προηγούμενη ενημέρωση (30 Οκτωβρίου), σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC.

Από τις 6 Νοεμβρίου, η Γαλλία ανέφερε κρούσματα στις περιοχές Alpes-Maritimes, Drôme και Hérault.

Στις 8 Ιουλίου, η Γαλλική Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας της Οξιτανίας ανέφερε το πρώτο αυτόχθονο κρούσμα δάγκειου πυρετού στη χώρα. Ο ασθενής είχε έναρξη συμπτωμάτων στις 17 Ιουνίου, χωρίς ιστορικό ταξιδιού και ο τόπος μόλυνσης ήταν στην περιοχή της Οξιτανίας.

Το 2023, οι αρχές της Γαλλίας είχαν αναφέρει εννέα κρούσματα δάγκειου πυρετού, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν 45 και το 2022 είχαν δηλωθεί 65 κρούσματα.

 

Τα συμπτώματα του Δάγκειου πυρετού είναι πονοκέφαλος, πόνος στα μάτια, πόνοι στους μύες, στα οστά και στις αρθρώσεις, ναυτία, εμετός, πρησμένοι αδένες και εξάνθημα.

Ελλάδα

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα αναφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια λίγα κρούσματα (3 το 2023), τα οποία αφορούσαν ασθενείς που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημικές χώρες. Επρόκειτο για ταξιδιώτες ή μετανάστες που έρχονταν ή επέστρεφαν από ενδημικές χώρες του εξωτερικού.

Ο Δάγκειος πυρετός θεωρείται η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως και με δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δεκαετίες (δεκαπλάσια αύξηση της επίπτωσης παγκοσμίως τα τελευταία 20 έτη).

Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, στην Καραϊβική, στην Ασία, στην Αφρική και στον Δυτικό Ειρηνικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται τα τελευταία δύο έτη μία πρωτοφανής αύξηση, με 5 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν καταγραφεί το 2024, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα Δημόσιας Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: 1 στους 5 ανθρώπους μπορεί να πάσχει από long COVID
Βιταμίνη D: Ποιους ρόλους επιτελεί στον οργανισμό
Μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο του χαλκού στον καρκίνο του νεφρού