Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας φαίνεται πως βελτιώνουν την ευαισθησία των ανθρώπων στις γεύσεις μειώνοντας πιθανόν την επιθυμία τους για γλυκά, αναφέρει νεα έρευνα.
Το ενεργό συστατικό, σεμαγλουτίδη, επίσης φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που η γλώσσα και ο εγκέφαλος ανταποκρίνονται σε γλυκές γεύσεις, ανέφεραν ερευνητές σε συνέδριο της Endocrine Society.
Η Mojca Jensterle Sever, του University Medical Centre in Ljubljana, δήλωσε ότι άνθρωποι με παχυσαρκία συχνά αντιλαμβάνονται τις γεύσεις λιγότερο έντονα και έχουν εγγενή αυξημένη επιθυμία για γλυκά και τροφές πυκνά ενεργειακές.
Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία παχύσαρκες γυναίκες να λάβουν είτε ενέσεις σεμαγλουτίδης είτε placebo.
Για 4 μήνες, οι ερευνητές μετρούσαν την ευαισθησία γεύσης των γυναικών με ταινίες που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις γεύσεων.
Με μαγνητικές τομογραφίες, επίσης μέτρησαν την εγκεφαλική απόκριση σε γλυκό διάλυμα στη γλώσσα τους πριν και μετά την κατανάλωση κανονικού γεύματος.
Ελήφθησαν επίσης δείγματα ιστών για την αξιολόγηση της γενετικής δραστηριότητας στις γλώσσες.
Γυναίκες που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν αλλαγές στην αντίληψη γεύσης, στους τρόπους που τα γονίδια των γευστικών καλύκων εκφράζονται και στον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρινόταν στα γλυκά.
Οι αλλαγές συμφωνούν με αυτές σε μελέτες σε ζώα.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες, δεδομένου ότι η έρευνα έγινε σε εργαστήριο και η αντίληψη γεύσης μπορεί να ποικίλλει ευρέως από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Ανατροπή με δικαστική απόφαση στη θέση προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας