Η παχυσαρκία δεν οδηγεί μόνο σε σωματικά προβλήματα, αλλά συχνά και σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη ως πρόσθετη επιβάρυνση. Αυτά είναι τα ευρήματα μελέτης που διεξήγαγαν Γερμανοί επιστήμονες στη Λειψία. Αναλύθηκαν οι πληροφορίες από 8.350 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 79 ετών.
Η μελέτη "LIFE Adult Study" είναι μια πληθυσμιακή μελέτη που διεξάγεται από το Ερευνητικό Κέντρο Πολιτιστικών Ασθενειών της Λειψίας (LIFE), η οποία έχει ως στόχο να χαρτογραφήσει την υγεία του πληθυσμού της Λειψίας και να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για επιλεγμένες πολιτιστικές ασθένειες.
"Το θέμα της κοινωνικής απομόνωσης ήταν σχετικό για το 13,1% (1.391 άτομα) του δείγματος, που μετρήθηκε. Ανάμεσά τους, τα παχύσαρκα άτομα εκπροσωπούνταν σημαντικά συχνότερα, σε ποσοστό 20,4% (421 από 2.021), σε σχέση με τα άτομα χωρίς παχυσαρκία (11,4%, 970 από 6.329)", γράφει η γερμανική ιατρική εφημερίδα "Ärzteblatt" για τη μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό "Gesundheitsschutz" (Προστασία της Υγείας).
Τα άτομα με παχυσαρκία θα μπορούσαν επομένως να αποτελούν ομάδα κινδύνου για να βιώσουν κοινωνική απομόνωση, καταλήγει η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη συν-επικεφαλής συγγραφέα Charlyn Görres, ψυχολόγο και διδακτορική φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής της Εργασίας και Δημόσιας Υγείας (ISAP) του Πανεπιστημίου της Λειψίας.
Τα άτομα με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος από 30) είχαν επίσης χειρότερη βαθμολογία στην κλίμακα κατάθλιψης 60 στοιχείων (ADS). Η μέση σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτών ήταν 11,4 σε σύγκριση με άτομα που δεν ήταν πολύ υπέρβαρα (10,2). Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική. "Εάν τα παχύσαρκα άτομα ήταν επίσης κοινωνικά απομονωμένα, η μέση βαθμολογία ADS ήταν ακόμη υψηλότερη, 15,2 (έναντι 13,9 των απομονωμένων αλλά όχι παχύσαρκων)», έγραψε το "German Medical Journal".
Οι συγγραφείς της επιστημονικής μελέτης εξάγουν δύο βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα: Πρώτον, θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει περισσότερη βοήθεια για τα παχύσαρκα άτομα όσον αφορά την ψυχολογική και κοινωνική τους κατάσταση.
Δεύτερον, θα πρέπει να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την αμοιβαία επιρροή της σωματικής και της ψυχικής υγείας.
Πηγές:
Ärzteblatt - Gesundheitsschutz - Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκλεισε η εξαγορά της ''Υπεραγορά Παπαντωνίου'' από τη Σκλαβενίτης
Ημερίδα ''Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η πολυδιάστατη ποιότητα ζωής: Γιατί και πώς θα επιτευχθεί. Θεραπευτικές προσεγγίσεις''
Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμβουλές για πιο εύκολη καθημερινότητα