Η Γερμανική Καρδιολογική Εταιρεία (DGK) υπογραμμίζει τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την καρδιακή υγεία περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η θερμότητα, ο θόρυβος και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Μια νέα ομάδα εργασίας με την ονομασία "Πλανητική Υγεία" της εξειδικευμένης εταιρείας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους και την ανάπτυξη μέτρων για την προστασία των ασθενών.

"Η θερμότητα αποτελεί κίνδυνο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια εξωτερική θερμοκρασία 30 βαθμών και άνω μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, σε κυκλοφορικά προβλήματα και, στη χειρότερη περίπτωση, σε θερμοπληξία", προειδοποιεί η DGK.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια καύσωνα. Αλλά και ο θόρυβος αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ιδίως στις αστικές περιοχές.

"Τα αιωρούμενα σωματίδια και η ρύπανση από το όζον οδηγούν επίσης σε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο. Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο", αναφέρει ο οργανισμός.

Η νέα ομάδα εργασίας αποτελείται από επιστήμονες από διάφορους εξειδικευμένους τομείς και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες εξειδικευμένες εταιρείες και οργανισμούς.

 Εκτός από τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου και την ανάπτυξη μέτρων προστασίας, η DGK αναφέρει ότι ενδιαφέρεται επίσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των ιατρικών προϊόντων και μέτρων και την προώθηση της βιωσιμότητας στην καθημερινή κλινική πρακτική

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου