Σοβαρό πρόβλημα με τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους αν δεν βρεθεί θέση σε δημόσιες δομές για τις αιμοκαθάρσεις τους, αναμένεται να προκύψει μετά τις 30 Ιουνίου.
Το θέμα μάς αποκάλυψε ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, πρόεδρος της Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση αυτή προέκυψε με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, όταν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι αιμοκαθαιρόμενοι μετακινήθηκαν από τις δημόσιες δομές σε Ιδιωτικές Κλινικές.
Μεταξύ αυτών των ασθενών ήταν και είναι οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι, η ετήσια δαπάνη των οποίων - προς τις ιδιωτικές κλινικές - ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ. Κονδύλια που πιστώνονται στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στη συνέχεια πληρώνει τους παρόχους. Η κατάσταση αυτή επικρατεί 2,5 χρόνια περίπου με παρατάσεις ανά τρίμηνο που δίνονται στον ΕΟΠΥΥ.
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, στην τελευταία παράταση που λήγει σε λίγες μέρες, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας ότι θα βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων που εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα. Το οποίο παραμένει σταθερά ''στον αέρα''. Από την άλλη, ο ΕΟΠΥΥ σε συζήτηση που είχε ο ίδιος με παράγοντες του Οργανισμού ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν την κάλυψη των ανασφάλιστων, αρκεί να έχουν τις απαιτούμενες πιστώσεις με την ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
Σήμερα, οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι που κάνουν τις θεραπείες τους στην Αθήνα σε ιδιωτικές κλινικές είναι 249 (επιπλέον υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη 66 και στην περιφέρεια 68). Σύμφωνα με τον κ. Λεοντόπουλο, σε ερώτηση που έκανε το υπουργείο Υγείας προς την 1η και 2η ΥΠΕ για το αν υπάρχουν κενές θέσεις η απάντηση που έλαβε ήταν ότι υπάρχουν μόνο 70. Αυτό σημαίνει ότι 179 ανασφάλιστοι ασθενείς (από τους 249) δεν γνωρίζουν αφενός αν, αφετέρου πού θα κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους μετά το τέλος του μήνα.
Άρα, υπογραμμίζει ο ίδιος, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι είναι αδύνατον να επιστρέψουν οι ανασφάλιστοι στον κρατικό τομέα διότι δεν υπάρχουν θέσεις. Αλλά, και αν υπήρχαν, συμπληρώνει, η κατάρρευση του ΕΣΥ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, καθώς ο νόμος ορίζει ότι για 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα το απαιτούμενο προσωπικό είναι τρεις ή τέσσερις νοσηλεύτριες ανά 1 ασθενή. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι στα κρατικά νοσοκομεία ήδη εξυπηρετούνται 742 αιμοκαθαιρόμενοι.
Αυτή τη στιγμή, στα 21 κρατικά νοσοκομεία που υπάρχουν μονάδες αιμοκάθρασης θα μπορούσαν να κάνουν τη θεραπεία τους τουλάχιστον 1.200 ασθενείς και κάνουν αιμοκαθάρσεις 317 ασθενείς. Κατάσταση ντροπιαστική, καταλήγει ο ίδιος και μέσω του Iatronet απευθύνει έκκληση στο πρωθυπουργό της Χώρας να παρέμβει και να λύσει το οικονομικό πρόβλημα που υποτίθεται ότι υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ δίνοντας τέλος στις περιπέτειες ανθρώπων που καθημερινά η υγεία τους κρέμεται από μία κλωστή!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας