Επιδείνωση της εξάπλωσης των εστιών ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη, κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σε σημερινή έκθεση, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού αποδίδουν το πρόβλημα στην παρουσία του κουνοπιού Aedes albopictus, το οποίο είναι εγκατεστημένο στις χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κύπρο και Ισπανία.
Από το 2010, όταν καταγράφηκε το πρώτο πρόσφατο ξέσπασμα του Δάγκειου πυρετού, έχουν εμφανιστεί 48 εστίες της νόσου που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon σημειώνει τα εξής:
"Στην Ευρώπη βλέπουμε ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα χωροκτητικά κουνούπια να εξαπλωθούν σε περιοχές που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο Δάγκειος πυρετός.
Τα αυξημένα ταξίδια από χώρες όπου ενδημεί ο Δάγκειο πυρετός, θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων, και αναπόφευκτα επίσης τον κίνδυνο τοπικών κρουσμάτων.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου των φορέων, η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων, η έγκαιρη παρακολούθηση, η περαιτέρω έρευνα και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, είναι υψίστης σημασίας σε εκείνες τις περιοχές στην Ευρώπη που κινδυνεύουν περισσότερο".
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το 2023, αναφέρθηκαν 130 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 71 κρούσματα το 2022.
Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τη δεκαετή περίοδο 2010-2021, όπου ο συνολικός αριθμός τοπικά επίκτητων κρουσμάτων ήταν 73 για όλη την περίοδο.
Τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται επίσης: το 2022 καταγράφηκαν 1.572 και περισσότερα από 4.900 το 2023. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν από την έναρξη της επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ.
Κατά τους πρώτους μήνες του 2024, αρκετές χώρες έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αριθμοί το 2024 ενδέχεται να γίνουν ακόμη υψηλότεροι.
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, το 2023, οι ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 713 τοπικά αποκτηθέντα ανθρώπινα κρούσματα σε 123 διαφορετικές περιοχές εννέα χωρών. Είκοσι δύο από αυτές τις περιοχές αναφέρθηκαν ως τόποι μόλυνσης για πρώτη φορά το 2023. Αναφέρθηκαν επίσης 67 θάνατοι.
Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2022, με 1.133 ανθρώπινα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ο υψηλότερος από την κορύφωση το 2018, υποδηλώνοντας ευρεία γεωγραφική κυκλοφορία του ιού.
Τα κουνούπια
Το κουνούπι Aedes albopictus είναι φορέας του Δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika, του ιού του κίτρινου πυρετού.
Οι δυνατότητες εγκατάστασης του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι ανησυχητικές, λόγω της σημαντικής ικανότητάς του να μεταδίδει παθογόνους μικροοργανισμούς και της προτίμησής του να τσιμπάει ανθρώπους.
Το κουνούπι Culex pipiens, υπεύθυνο για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι εγγενές στην Ευρώπη και είναι παρόν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναμένεται ευρέως ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη, για παράδειγμα, μέσω της δημιουργίας περιβαλλοντικών συνθηκών ευνοϊκών για την εγκατάσταση και την ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών.
Φέτος, ένα επιβεβαιωμένο τοπικό κρούσμα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο με την έναρξη των συμπτωμάτων στις αρχές Μαρτίου αναφέρθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Αν και μεμονωμένη περίπτωση, υπογραμμίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς μέσα στο έτος, πιθανότατα λόγω των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών.
Απλά μέτρα, όπως η απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού σε κήπους ή μπαλκόνια όπου αναπαράγονται τα κουνούπια θα πρέπει να διαφημίζονται στον πληθυσμό.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπήματος κουνουπιών περιλαμβάνουν τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, τη χρήση απωθητικών κουνουπιών, τη χρήση κουνουπιέρων ή σήτων παραθύρων/πορτών και τον ύπνο ή την ανάπαυση σε κλιματιζόμενα δωμάτια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]