Σε ετοιμότητα καλεί τις υγειονομικές αρχές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για πρόληψη μολυσματικών ασθενειών κατά τη διάρκεια αθλητικών και άλλων συγκεντρώσεων.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση, οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι, από αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού προφίλ έως θρησκευτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο ενός πιθανού συμβάντος μολυσματικής νόσου στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης. Περιλαμβάνουν ενδημικές ασθένειες, τον αριθμό των επισκεπτών, τη συμπεριφορά τους, τους γλωσσικούς φραγμούς, τα δημογραφικά στοιχεία του, καθώς και το είδος του συμβάντος, τη γεωγραφική τοποθεσία, την εποχή και την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρα υποδοχής.

Οι αρχές Δημόσιας Υγείας καλούνται από τους ειδικούς του ECDC να φροντίζουν για τα εξής:

Να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό ετοιμότητας για όλους τους κινδύνους σε πρώιμο στάδιο. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία με άλλους φορείς.

Να Πραγματοποιήσουν έγκαιρα αξιολόγηση κινδύνου για απειλές μολυσματικών ασθενειών, ώστε να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση της ικανότητας έγκαιρου εντοπισμού και αντίδρασης.

Να ενισχυθούν τα υφιστάμενα συστήματα επιτήρησης.

Οι εθνικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν τις οργανωμένες εκδηλώσεις μαζικής συγκέντρωσης ως μια καλή ευκαιρία να οργανώσουν δραστηριότητες προαγωγής της Υγείας.

Καλούνται, επίσης, να προετοιμάσουν δραστηριότητες επικοινωνίας κινδύνου, δέσμευσης της κοινότητας πριν από τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους