Μια πολιτική υγείας που θα βασίζεται και θα αξιολογεί τα δεδομένα είναι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας όπως τον περιέγραψε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, στο 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία”.
«Αυτή τη στιγμή οι χρηματοδοτικές δυνατότητες κάθε χώρας είναι συγκεκριμένες και οι προκλήσεις όλο και περισσότερες», ανέφερε η κα Βιλδιρίδη. «Η κάθε πολιτική ηγεσία καλείται να πάρει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. Για να αναδιοργανώσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στον τομέα της υγείας, σε ανθρώπινο δυναμικό, κτίρια και εξοπλισμό, πρέπει να έχουμε τα δεδομένα. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Για πρώτη φορά συγκεντρώνουμε στοιχεία των αναμονών από τη διάγνωση μέχρι την πρώτη θεραπεία, δηλαδή πόσο καιρό θα περιμένει ο ασθενής σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Για πρώτη φορά, οι προσλήψεις που έγιναν στον τομέα της υγείας πραγματοποιήθηκαν με βάση λειτουργικούς δείκτες και δείκτες αναγκαιότητας. Επίσης, για πρώτη φορά τίθενται οι βάσεις που θα επιτρέψουν να ελέγχουμε σε real time τις δυνατότητες σε επίπεδο αναγκών και δυνατοτήτων. Η πλατφόρμα για τον χάρτη υγείας θα εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Ενώ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε real time αποτύπωση του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της υγείας της χώρας, καθώς και τριπλασιασμό των επισκέψεων στα νοσοκομεία για την καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων τους. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και θα εντατικοποιηθεί.»
Όπως τόνισε η κα Βιλδιρίδη, ζητούμενο είναι να «υπάρχει πραγματικό αποτύπωμα» των δράσεων στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις», υποστήριξε ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αναφερόμενος σε έρευνες που έχουν γίνει και αποτυπώνουν τη θέληση των πολιτών για καλύτερο σύστημα υγείας, ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι πολλές φορές τα εμπόδια που συναντούν οι πολίτες στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι ατομικά, έχουν να κάνουν με τη γνώση των πολιτών.
«Υπάρχει κενό πληροφόρησης για το πού πρέπει να απευθυνθεί κάποιος με την υποψία μιας νόσου», ανέφερε τονίζοντας ότι υπάρχουν δομές που υπεραπασχολούνται και άλλες που υποαπασχολούνται και αυτό γιατί οι επιλογές δομών από τους πολίτες γίνονται με βάση τη φήμη ενός νοσοκομείο ή το πού υπηρετεί ο γιατρός του κάθε πολίτη.
«Υπάρχει ανασφάλεια στους πολίτες. Πρέπει να επενδύσουμε στην εγγραμματοσύνη των πολιτών σε θέματα υγείας. Ένα 40% όσων δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό είναι γιατί επιμένουν στους δικούς τους γιατρούς. Επίσης, οι πολίτες πρέπει να κάνουν βήματα προόδου στην πρόληψη και για το σκοπό αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία». Όπως τόνισε «εγγραμματοσύνη, σεβασμός στην επιλογή και ανακατανομή των πόρων με βάση τη ζήτηση, τις ανάγκες και τις ροές» πρέπει να είναι το τρίπτυχο της πολιτικής υγείας, ενώ κατέθεσε και πρόταση για διασύνδεση των νομών με βάση τις ειδικότητες.
Τη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση των νοσημάτων του αναπνευστικού περιέγραψε ο Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως εξήγησε, στα νοσήματα του αναπνευστικού, ο πρώτος στόχος είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για τα διαθέσιμα εμβόλια. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη.» Δεύτερος στόχος είναι ο προληπτικός έλεγχος, κυρίως για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στην Ελλάδα. «Το σχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο παραδόθηκε πριν ένα χρόνο», είπε και τώρα αναμένεται η έναρξη της πιλοτικής του εφαρμογής σε 6 νοσοκομεία της χώρας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο), ώστε στη συνέχεια να γίνει η αξιολόγηση κόστους- αποτελεσμάτων του σχεδίου.
«Σήμερα στον τομέα της ογκολογίας συντελείται μία επανάσταση», ανέφερε η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital και Επιστημονική Υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», Ηράκλειο Κρήτης αναφερόμενη στη διαδικασία της ψηφιοποίησης, στη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για οργάνωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, στην ένταξη των απαραίτητων βιοδεικτών και στην ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς.
«Το τοπίο θα αλλάξει για να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στην χώρα και με μόνο γνώμονα να ωφελήσουμε τους ογκολογικούς ασθενείς ώστε να ζούν περισσότερο και καλύτερα», προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στη σωστή θεραπεία.
«Θέλουμε ο ασθενής από παθητικός δέκτης των θεραπειών να γίνει ενεργός μέτοχος αυτών», τόνισε ο Γεώργιος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ. Ο κ. Καπετανάκης χαρακτήρισε «κολοσσιαίο έργο» την ψηφιοποίηση στον τομέα της ογκολογίας και εξήγησε ότι η ΕΛΛΟΚ συμμετέχει σε αυτό το έργο «για να δώσουμε την ανθρώπινη διάσταση. Δεν καταγράφονται πουθενά οι προτιμήσεις, οι εμπειρίες και οι ανάγκες των ασθενών, κάτι που είναι απαραίτητο για να φτάσουμε στη βιώσιμη ολιστική προσέγγιση των θεραπειών». Όπως τόνισε, η προσβασιμότητα στην πρόληψη, στη διάγνωση και τις θεραπείες πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής υγείας.
Τη συζήτηση συντόνισε η Βασιλική Αγουρίδη, Συντάκτρια Υγείας, News4Health.gr/ Euractiv.com
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χοληστερίνη: Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων
Εμβολιασμός κατά του ιού HPV: Το βήμα που σώζει ζωές και καταπολεμά τον καρκίνο
Τιμητική διάκριση για διδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ