Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, “Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα”, το οποίο διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, με συνδιοργανωτή τη CISCO και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο DT&S.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Βαλκανίων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφία του Συνεδρίου, η οποία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον ασθενή, τον γιατρό και το ιατρικό προσωπικό. Από την πλευρά του, ο Isaac Hansen Joseph, Economic Counselor at the US Consulate General, στην εισαγωγική του τοποθέτηση εστίασε στην πρόοδο και τις δυνατότητες της ψηφιακής υγείας και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα, μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο Agostino Santoni, Αντιπρόεδρος της Cisco για τη Νότια Ευρώπη, αναφέρθηκε την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, εστιάζοντας στις προκλήσεις και ευκαιρίες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση καινοτόμων λύσεων, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της ασφάλειας και της απόδοσης των συστημάτων υγείας. Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο Thimaya Subaiya, Executive Vice President of Operations της Cisco, επικεντρώθηκε επίσης στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία και τόνισε την ανάγκη για ισχυρές τεχνολογικές υποδομές και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Υπογράμμισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η Cisco στον τομέα αυτό, παρουσιάζοντας παραδείγματα από επιτυχημένα έργα που έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με διάφορους φορείς υγείας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι, 50 ομιλητές, 7 συντονιστές, με την υποστήριξη 11 χορηγών. Οι συμμετέχοντες από το θεσμικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό οικοσύστημα ανέδειξαν τις προκλήσεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις καινοτομίες που θα πρωτοστατήσουν τα επόμενα χρόνια στο χώρο της Υγείας. Το συνέδριο περιελάμβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, όπως το πιλοτικό έργο του «Έξυπνου, Ασφαλούς και Πράσινου Νοσοκομείου Σύρου», το έργο «Πράσινο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ», αλλά και την παρουσίαση της ψηφιακής στρατηγικής και τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει και σχεδιάσει για το μέλλον το Υπουργείο eGovernment της Βουλγαρίας. Ιδιαίτερη σημασία είχαν επίσης οι παρουσιάσεις του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ), και του πιλοτικού έργου «Ψηφιακή Αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», στους Δήμους Στροβόλου και Αλεξανδρούπολης».

Η ουσιαστική συμβολή του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, καθώς επίσης ο παρεμβατικός χαρακτήρας του Συνεδρίου αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των θεσμικών παραγόντων. Συγκεκριμένα: 

O Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας τόνισε: "Αυτή τη στιγμή, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του Συστήματος Υγείας. Κορωνίδα αποτελεί σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και βάσει χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής θα έχει τον ψηφιακό του φάκελο με το ιατρικό ιστορικό αλλά και το Κράτος θα μπορεί να λαμβάνει την πληροφορία και να επεξεργάζεται πολιτικές. Στη διάθεσή μας θα έχουμε εργαλεία που θα μπορούν να κάνουν και εξοικονόμηση της δαπάνης αλλά και στοχευμένη δαπάνη εκεί που χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση πολιτικής".

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε: "Αναμφίβολα, στο ψηφιακό κομμάτι της υγείας, αυτό το οποίο έχει φοβερό ενδιαφέρον για το επόμενο διάστημα είναι τα δεδομένα. Αν φύγουμε ‘από την καρδιά’ της υγείας, αυτό που προέχει σήμερα και πρέπει ‘να τρέξουμε’ ακόμα περισσότερο είναι οι υποδομές στα νοσοκομεία μας και η ψηφιοποίηση των δεδομένων στα νοσοκομεία. Για εμάς αποτελεί μεγάλο στοίχημα να ψηφιοποιήσουμε τους ιατρικούς φακέλους που μέχρι σήμερα στεγάζονται κάπου. Ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε αυτό είναι γιατί έχουμε μπροστά μας την τεράστια πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης".

O Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα ακόλουθα: "Το συνολικό ποσό που θα δοθεί για την αναβάθμιση των νοσοκομειακών κτιριακών υποδομών φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της κρίσης διατίθεται ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Πέρα από αυτό έχουμε την ανακαίνιση και αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έχοντας εξασφαλίσει ακόμα 300 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού υπογράμμισε: "Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, ο τουρισμός Υγείας περιλαμβάνει τον ιατρικό, τον οδοντιατρικό, τον ιαματικό και τον τουρισμό ευεξίας. Στο υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, έχουμε δώσει μια ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό υγείας. Συστάθηκε Επιτροπή με αντικείμενο την επεξεργασία ανάπτυξης θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό υγείας. Σκοπός είναι να προσδιορίζονται οι κανόνες για τις επιχειρήσεις και τους γιατρούς που θα αναπτύξουν υπηρεσίες στον κλάδο".

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας δήλωσε: "Το μυστικό της πρόληψης στην ψυχική υγεία είναι να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση ότι κάποιο περιστατικό αρχίζει και χρονοποιείται, δηλαδή γίνεται περιστατικό το οποίο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν σημαντικοί τέτοιοι δείκτες όπως είναι η χρονιότητα και η σοβαρότητα της αγωγής. Οποιαδήποτε εξέλιξη της τεχνολογίας έχει και μία ευεργετική προσέγγιση για τον άνθρωπο. Είναι σαφές ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα βοηθήσει και την έγκαιρη πρόληψη στην ψυχική υγεία”.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας εστίασε στα ακόλουθα: "Όλοι γνωρίζουμε πως το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό και πως ήδη ζούμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό και μάλιστα εκτείνεται πέρα από τα κομμάτια που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Έχει ήδη παρουσιαστεί το πρόγραμμα Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, το οποίο θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα στο τέλος του 2025 και θα καλύψει όλη τη χώρα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να νοσηλεύουμε ασθενείς κατ' οίκον, εκμηδενίζοντας τις ανισότητες στην υγεία που οφείλονται στην γεωγραφική απόσταση." Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας τοποθετήθηκε: "Η ψηφιακή υγεία έχει να κάνει με τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών του κλάδου της υγείας και τα αποτελέσματα που τελικά παρέχουν αυτές οι υπηρεσίες. Συνεπώς, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επιδιώκει αυτές τις λύσεις, να πρωτοπορεί και να τις ενσωματώνει στην λειτουργία".

Ισχυρό αποτύπωμα είχε και η παρουσία θεσμικών παραγόντων όπως ο Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΚτΠ Α.Ε., ό οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης των σημαντικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα στα χρονικά ορόσημα, που τίθενται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, η Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία επισήμανε τη σημασία της περιόδου που διανύουμε ως προς την υλοποίηση σημαντικών έργων,  ειδικά στον Τομέα της Υγείας, μέσω των εργαλείων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Σπύρος Διαμάντης, Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου Υπουργού, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της προσοχής που δίνεται στις υποδομές, ως προς τα θέματα κυβερνοασφάλειας, τα οποία συνδέονται άμεσα με ευαίσθητα δεδομένα στον τομέα της υγείας, αλλά και στην επένδυση που πρέπει να γίνει στην απόκτηση δεξιοτήτων για τη γνώση κυβερνοεπιθέσεων.

Ιδιαίτερη σημασία είχε επίσης η τοποθέτηση του Μιχάλη Δαμιανού, Υπουργού Υγείας Κύπρου, ο οποίος εστίασε στα ακόλουθα: "Η Κύπρος είναι παρούσα σε όσα διαδραματίζονται στον χώρο της διασυνοριακής υγειονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δηλώσει ότι είναι η δωδέκατη χώρα που έχει περάσει στους τεχνικούς, νομικούς, λειτουργικούς και διαδικαστικούς ελέγχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει στην υλοποίηση της διασυνοριακής ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων και εκτέλεσης φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να υπάρχει συγκεντρωμένο όλο το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενούς".

Τέλος, ουσιαστικό αποτύπωμα είχε και η τοποθέτηση του Valentin Mundrov, Υπουργού του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Βουλγαρίας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία. Αναφέρθηκε σε τρέχοντα έργα και πρωτοβουλίες της Βουλγαρίας για τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και των υπηρεσιών υγείας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την επίτευξη κοινού στόχου: την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]