«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και είναι μια καλή στιγμή να καθιερώσουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία. Μελλοντικά θα προτείνω να υπογράψουμε και μνημόνιο συνεργασίας.»

Τα παραπάνω επισήμανε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος και στον φετινό καύσωνα, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή δείχνει πως πολλά αλλάζουν και πρέπει να είμαστε  πολύ προσεκτικοί: «Το φαινόμενο δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν. Πλέον οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι όλο και πιο συχνές. Οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν υπ ΄όψη αυτό το δεδομένο και να μην παίρνουν αχρείαστα ρίσκα».

O Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως «είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με πολύ σημαντικούς ομιλητές με τους οποίους αναλύσαμε τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας. Είναι και η συμφωνία που είχαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο. Είναι κάτι το βήμα αυτό μαζί και με τα βήματα που κάνουμε στη δική μας χώρα, έτσι ώστε το τέλος του 2025-2026 να μιλάμε για μια πολύ διαφορετική κατάσταση στον τομέα της υγείας, ειδικά με την ψηφιακή μετάβαση. Θα το ξαναπώ, η ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος είναι ο τρόπος να φέρουμε το σύστημα πιο κοντά στον πολίτη, να γίνουμε πιο εξωστρεφείς  και να πάμε στη νέα εποχή του ΕΣΥ. Και αυτό μαζί με όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή».

«Το 1ο ΣΦΕΕ Summit είναι γεγονός. Ελπίζω να γίνει θεσμός γιατί μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούμε να φέρουμε κοντά όλους τους φορείς, την κοινωνία, τους ασθενείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία προκειμένου να συζητήσουμε πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί το σύστημα υγείας», τόνισε ο  Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Novartis Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας και Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για θέματα Τεκμηρίωσης του ΣΦΕΕ:  Τον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο των συζητήσεων, η ψηφιακή υγεία, η χρήση των δεδομένων, είναι από τα θέματα τα οποία αναδεικνύονται παντού. Γιατί όλοι αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που έχει γίνει από την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι και το όφελος το οποίο αυτό μπορεί να φέρει.

Στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, θα ήθελα επίσης να πω ότι χαιρετίζουμε και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς ως Novartis, αλλά και άλλες εταιρείες έχουμε επενδύσει σε μελέτες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε φορέα προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η χρήση των δεδομένων. Το PAVE είναι χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas που υλοποιείται από την εταιρεία Healthink και προτείνει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα. Με το έργο αυτό, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός σαφούς και κοινού οράματος για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας».

Η Αναστασία Ματωνάκη, Sr. Manager, Ecosystem and Open Innovation, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, τόνισε πως το Summit θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο, καθώς «έφερε πολύ κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας για να συζητήσουμε πώς μπορεί να τεχνολογία να αλλάξει το τοπίο της υγείας στην χώρα, αλλά και την εμπειρία του ασθενούς και τελικά τα αποτελέσματα για κείνους. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κομβικό στάδιο που θα πρέπει να ξεκινήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήδη έχει επιταχύνει».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές