Οι ηλικιωμένοι πολίτες της Αυστρίας ηλικίας 65 ετών και άνω γίνονται όλο και πιο εύθραυστοι. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας υγείας της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστρίας (ATHIS 2014 και 2019) που πραγματοποίησαν Αυστριακοί επιστήμονες για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

Η συχνότητα των περιορισμών στις καθημερινές δραστηριότητες αυξήθηκε από 12,8% σε 17,9% για τους άνδρες και από 19,2% σε 25,7% για τις γυναίκες μέσα σε πέντε χρόνια.

Η μελέτη με επικεφαλής συγγραφέα τη Selam Woldemariam από το Ινστιτούτο Karl Landsteiner για την έρευνα προαγωγής της υγείας και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από ην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης και το "Haus der Barmherzigkeit" (σπίτι της φιλευσπλαχνίας)  δημοσιεύθηκε τώρα στο Wiener Klinische Wochenschrift.

"Οι δυσκολίες στις δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης (ADL) και στις οργανικές δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης (IADL) στους ηλικιωμένους συνδέονται με μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένη ανάγκη για μακροχρόνια φροντίδα. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τον επιπολασμό των αναπηριών σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αυστρία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις αυστριακές έρευνες για τις συνεντεύξεις υγείας (ATHIS)", έγραψαν οι ειδικοί επιστήμονες.

Τα δεδομένα από τις έρευνες ATHIS από το 2014 και το 2019 χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί πόσο συχνά η ομάδα των άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει περιορισμούς στις δεξιότητες της καθημερινής ζωής (ADL - δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης- π.χ. φαγητό, μπάνιο, προσωπική υγιεινή, ντύσιμο και γδύσιμο, κινητικότητα, ανέβασμα σκάλας, εκκρίσεις) ή στη λεγόμενη βαθμολογία IADL (πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες όπως τηλεφωνική επικοινωνία, ψώνια, μαγείρεμα, νοικοκυριό, μεταφορές, φαρμακευτική αγωγή, οικονομικές συναλλαγές).

Τα δεδομένα από τις δύο φάσεις της έρευνας συγκρίθηκαν με 5.853 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι διαφορές κατά την πενταετή περίοδο είναι στατιστικά σημαντικές. "Ο επιπολασμός των περιορισμών των ADL ή IADL αυξήθηκε και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου παρατήρησης", έγραψαν οι συγγραφείς. Για τους άνδρες, η συχνότητα των περιορισμών στις γενικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ADL) αυξήθηκε από 12,8% σε 17,9%. Στις γυναίκες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 19,2% σε 25,7%.

Στις πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (βαθμολογία IADL), η συχνότητα των περιορισμών στους άνδρες άνω των 65 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε χρόνια από 18,9% σε 35,1%. Στις γυναίκες, η συχνότητα αυξήθηκε ακόμη και από ένα ήδη υψηλό αρχικό επίπεδο (2014) 38,2% σε 50,8% (2019).

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, η συχνότητα των περιορισμών στις καθημερινές δραστηριότητες (ADL, IADL) ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στους νεότερους συμμετέχοντες στην έρευνα ATHIS. Οι συμμετέχοντες με τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια ανέφεραν επίσης τέσσερις φορές συχνότερα τέτοιες αναπηρίες.

Υπήρχε επίσης ισχυρή εξάρτηση από το επίπεδο εκπαίδευσης, το κοινωνικό περιβάλλον (ανύπαντρος/παντρεμένος), τη γέννηση στην ΕΕ ή εκτός Ευρώπης και τον τόπο διαμονής.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: "Το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, η χώρα γέννησης, ο τόπος διαμονής, η κατάσταση συμβίωσης, ο αριθμός των χρόνιων ασθενειών, η έλλειψη συμμόρφωσης με τη σωματική δραστηριότητα και τις διατροφικές συστάσεις συνδέονται ισχυρά με αυξημένη ευαισθησία στην αναπηρία.

Η πολιτική δημόσιας υγείας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες αυτούς στις στρατηγικές πρόληψης της αναπηρίας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φόροι "αμαρτίας": Παράθυρο ευκαιρίας για το υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα Υγείας
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία