Ισχυροί, εύκαμπτοι κύλινδροι που μοιάζουν με γέλη και δημιουργήθηκαν με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης θα μπορούσαν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα που υποβάλλονται σε bypass, αντικαθιστώντας τις ανθρώπινες και συνθετικές φλέβες που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική για την ανακατεύθυνση της κυκλοφορίας.

Η ανάπτυξη συνθετικών αγγείων θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό των ουλών, του πόνου και του κινδύνου λοίμωξης που συνδέεται με την απομάκρυνση ανθρώπινων φλεβών σε εγχειρήσεις bypass.

Τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της αποτυχίας μικρών συνθετικών μοσχευμάτων που μπορεί να είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στο σώμα.

Δοκιμές έδειξαν ότι τα προϊόντα είναι το ίδιο δυνατά με τα φυσικά αιμοφόρα αγγεία.

Το τρισδιάστατο μόσχευμα μπορεί να έχει πάχος 1-40 mm σε διάμετρο, για διάφορες εφαρμογές και η ευκαμψία του σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στο σώμα.

Επόμενο βήμα είναι η εξέταση της χρήσης των αγγείων σε ζώα, σε συνεργασία με το University of Edinburgh's Roslin Institute και έπειτα θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

H μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials Technologies, πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Heriot-Watt University.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με συνεχή στήριξη και συνεργασία, το όραμα βελτιωμένων εναλλακτικών επιλογών αγωγής για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Πηγές:
Advanced Materials Technologies

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Βραζιλία: Οι πρώτοι δυο θάνατοι από τον ιό Oropouche