Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID και νοσηλείας.

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλές έρευνες υπέδειξαν την προστατευτική και βλαβερή δράση της χρήσης κάνναβης σε σχέση με τη λοίμωξη COVID -19.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ερευνητές του Washington University School of Medicine στο St. Louis, διαπίστωσαν ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ανθρώπους με COVID-19.

Ο Dr. Li-Shiun Chen, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως η χρήση κάνναβης δεν είναι αβλαβής στο πλαίσιο της COVID-19. Άνθρωποι που ανέφεραν ότι κάνουν χρήση σε οποιαδήποτε συχνότητα ήταν πιο πιθανό να χρειάζονται νοσηλεία και ΜΕΘ έναντι όσων δεν έκαναν χρήση.

Αναλύθηκαν στοιχεία ασθενών με COVID σε νοσοκομεία του Ιλινόις και του Μισούρι μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2022.

Εκτός από δημογραφικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία συννοσηροτήτων, όπως διαβήτης και καρδιοπάθεια.

Καταγράφηκαν επίσης η χρήση καπνού, αλκοόλ, κάνναβης και ατμίσματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κάνναβη τουλάχιστον μια φορά, τον χρόνο πριν εμφανίσουν COVID-19, ήταν σημαντικά πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία και νοσηλεία σε ΜΕΘ έναντι ανθρώπων χωρίς αυτό το ιστορικό.

Ο αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή νόσηση ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτόν του καπνίσματος.

Η μελέτη έδειξε ότι οι χρήστες είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και 27%υψηλότερο για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Tα αποτελέσματα παρέμειναν σημαντικά ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως κάπνισμα, εμβολιαστική κατάσταση, άλλες παθήσεις, ημερομηνία διάγνωσης και δημογραφικά στοιχεία.

Πηγές:
JAMA Network Open,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο