Η κορτιζόλη φαίνεται πως παίζει ρόλο στον δύσκολα αντιμετωπίσιμο  διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους (24%) με αυτόν έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, έδειξε η έρευνα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Diabetes και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ο Dr. John Buse, του University of North Carolina, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς υπογραμμίζουν έναν προηγουμένως μη αναγνωρισμένο παράγοντα που συμβάλλει στις δυσκολίες όσον αφορά τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2.

Ο υπερκορτιζολισμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, υπέρταση, μυϊκή αδυναμία και αλλαγές στη διάθεση. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να κάνουν πιο πολύπλοκο τον έλεγχο του διαβήτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.000 διαβητικούς των οποίων τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης Α1c παρέμεναν υψηλά παρόλο που λάμβαναν πολλές θεραπείες.

Η μελέτη έδειξε ότι το 24% αυτών είχε υπερκορτιζολισμό. Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ήταν ακόμα πιο συνήθη σε ανθρώπους με διαβήτη που λάμβαναν 3-4 αντιυπερτασικά φάρμακα, με περίπου 1 στους 3 να έχει υπερκορτιζολισμό.

Απεικονιστικές εξετάσεις αποκάλυψαν ανωμαλίες επινεφριδίων στο ένα τρίτο αυτών των ασθενών, με το ένα τέταρτο να έχει όγκο στα επινεφρίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο