Νέα έρευνα συνδέει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 με το έντονο φως τη νύχτα.

Περισσότερη έκθεση στο φως τη νύχτα μεταξύ 12:30 και 6 το πρωί συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έδειξε η έρευνα.

Αυτό πιθανόν επειδή το φως επηρεάζει τα μοτίβα ύπνου, που είναι σημαντικά για τη διατήρηση υγιούς ευαισθησίας ινσουλίνης και σταθερών επιπέδων σακχάρου.

Ο Andrew Phillips, δήλωσε ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς οδηγώντας σε αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Ετσι επηρεάζεται η ικανότητα ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 85.000 υγιών ανθρώπων χωρίς διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές στον καρπό για μια εβδομάδα, η οποία παρακολουθούσε την έκθεσή τους σε επίπεδα νυχτερινού και ημερήσιου φωτός.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια για να διαπιστωθεί πιθανή εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Ανακάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους που εκτίθεντο σε φως τη νύχτα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως τρόπος ζωής, μοτίβο ύπνου, διατροφή και ψυχική υγεία.

Επιπλέον, η επίδραση ήταν δοσοεξαρτώμενη-υψηλότερα επίπεδα πιο έντονου φωτός προκαλούσαν μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα και η διατήρηση σκοτεινού περιβάλλοντος ενδεχομένως μπορεί να είναι εύκολος και φτηνός τρόπος πρόληψης ή καθυστέρησης της ανάπτυξης του διαβήτη.

H νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health-Europe.

 

Πηγές:
The Lancet Regional Health-Europe.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια