Μια χημική ουσία που βρίσκεται στα πλαστικά, θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που κατανάλωσαν μικρές δόσεις BPA (δισφαινόλη Α), εμφάνισαν σημαντικά χειρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη εντός 4 ημερών.

Ο Todd Hagobian, του California Polytechnic State University δήλωσε οτι η ομάδα με έκπληξη διαπίστωσε ότι η μείωση της έκθεσης στην ουσία BPA ενδεχομένως περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν απευθείας την ‘’ασφαλή δόση’’ για την BPA όπως καθορίζεται από τον FDA.

Το BPA χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως συσκευασίες φαγητού.

Είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσει τα επίπεδα ορμονών στους ανθρώπους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές επέλεξαν 40 υγιείς νέους ενήλικες και τους χώρισαν σε 2 ομάδες. Οι μισοί έλαβαν BPA από το στόμια για 4 ημέρες και οι υπόλοιποι placebo.

Κατά τη διάρκεια των 4 ημέρων το σωματικό βάρος και τα επίπεδα σακχάρου δεν άλλαξαν σημαντικά μεταξύ των 2 ομάδων.

Όμως η ομάδα της BPA εμφάνισε σημαντική μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως η ασφαλής δόση  EPA στις ΗΠΑ θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της American Diabetes Association και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα