Σημαντικές αλλαγές στην έναρξη της ιατρικής ειδικότητας, θα υπάρξουν από τον προσεχή Ιούλιο.

Οι γιατροί δεν θα εισάγονται με κριτήριο τον χρόνο αναμονής, αλλά με γραπτές εξετάσεις και βάσει βαθμού.

Σχετική πρόταση υπέλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το έργο της επιλογής αναλαμβάνει 14μελής εθνική επιτροπή του ΚΕΣΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου καθηγητή Δημήτριο Μπούμπα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, έργο της Εθνικής Επιτροπής είναι η οργάνωση, η διεξαγωγή και η βαθμολόγηση διαγωνισμού επιλογής, ανά τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη ειδικότητας ή εξειδίκευσης.

Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

  • Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%).
  • Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%).
  • Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου.

Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο εκπαιδευτικά κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες.

Κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μία εξειδίκευση και δύο εκπαιδευτικά κέντρα.

Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους.

Αντιδράσεις

Οι αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα συλλογικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία έχουν προκηρύξει την Πέμπτη στάση εργασίας (9 πμ έως 12 μ) και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΣΥ στις 10 το πρωί.

Τα προεδρεία της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητούν απόσυρση της σχετικής ρύθμισης, σημειώνοντας πως υποβαθμίζει το πτυχίο Ιατρικής και δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Ζητάμε τώρα από το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την πρόταση που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μπούμπας για παραβίαση της σειράς αναμονής για ειδικότητα μέσω ποσόστωσης και εξετάσεων.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κλινικών και φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό".

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ τον καλεί να εξηγήσει "γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ, διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα".

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για "απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας με παραβίαση της σειράς αναμονής μέσω ποσόστωσης και 'εξετάσεων'"

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο. "Όπως και στο παρελθόν παρόμοιες αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά, έτσι και τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό", σημειώνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια