Οι γιατροί στη Γερμανία αξιολογούν ελαφρώς καλύτερα την επαγγελματική τους κατάσταση. Το βαρόμετρο διάθεσης του Ιδρύματος Υγείας (Stiftung Gesundheit) αυξήθηκε κατά 7,5 μονάδες, βγαίνοντας από την κόκκινη ζώνη για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Ειδικότερα, οι προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες έχουν βελτιωθεί (+ 10,0 μονάδες), αλλά και η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά (+ 4,5 μονάδες).

Η μεγαλύτερη βελτίωση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε στους οδοντιάτρους (+12,8 μονάδες), ακολουθούμενη από τους ειδικούς γιατρούς (+ 9,9 μονάδες). Οι βαθμολογίες διάθεσης των ψυχοθεραπευτών - ψυχολόγων  και των γενικών ιατρών αυξήθηκαν επίσης, κατά + 6,2 και +3,0 μονάδες αντίστοιχα.

Ο Konrad Obermann, επικεφαλής της έρευνας του Ιδρύματος, δεν βλέπει ωστόσο ακόμη μια ξεκάθαρη θετική τάση. "Με μια πρώτη ματιά, τα αποτελέσματα δίνουν μεν αφορμή για κάποιας μορφής ελπίδα, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την ικανοποίηση από την εξέλιξη της πολιτικής υγείας", σύμφωνα με την εκτίμησή του.

Ένας λόγος για αυτό είναι οι αρνητικοί παράγοντες που οι γιατροί επικρίνουν επανειλημμένα. Πρόκειται, ειδικότερα, για τις αποφάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές των πολιτικών και την αυτοδιοίκηση (71,6%) αλλά και την ψηφιοποίηση (62,0%). Παρ' όλα αυτά, οι τιμές αυτές έχουν μειωθεί στο βαρόμετρο διάθεσης και είναι τώρα περίπου δέκα και 15 μονάδες αντίστοιχα χαμηλότερες από ό,τι πριν από έξι μήνες.

"Οι ιδιώτες γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιατρικής περίθαλψης - η διάθεσή τους και η σχετική προθυμία για παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης θα πρέπει επομένως να συνεχίσουν να παρακολουθούνται προσεκτικά και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη", υπογράμμισε ο Obermann.

Το "Stiftung Gesundheit" ερευνά εδώ και 15 χρόνια τη διάθεση των ιδιωτών ιατρών όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση. Στην αντιπροσωπευτική έρευνα συμμετείχαν 844 γιατροί το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια