Με αφορμή την εξάπλωση του ιού H5N1 στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής ιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Christian Drosten, χαρακτήρισε τον ιό της γρίπης των πτηνών ως πιθανό έναυσμα για μια επερχόμενη πανδημία.

Το παθογόνο εμφανίστηκε πρόσφατα σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ και "εμφανίστηκε ακόμη και σε γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν εκεί στην αγορά", δήλωσε ο Drosten στο "Redaktionsnetzwerk Deutschland" (έκδοση Σαββάτου).

"Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, τόσο εξαιρετικά μεγάλα κρούσματα σε αγελάδες - όλοι οι ειδικοί ανησυχούν". Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά θα μπορούσε επίσης να είναι "ήπια", ο ιός χρειάζεται αρκετά βήματα για να προσαρμοστεί και μπορεί να έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο πριν από αυτό", συνέχισε ο Drosten. "Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι η αρχή της επόμενης πανδημίας, την οποία παρακολουθούμε ζωντανά εδώ".

Ο ιολόγος εξήγησε ότι υπάρχει επίσης έλλειψη καλύτερης πληροφόρησης των δεδομένων για μια πιο ακριβή αξιολόγηση. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο συχνά μολύνονται οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αυτές τις μολυσμένες αγελάδες".

Θα ήταν επιθυμητό οι ΗΠΑ να αναλάβουν τώρα αποφασιστική δράση: "Αυτό θα γίνει με καραντίνα. Με άλλα λόγια, να γίνουν προσπάθειες να απομονωθούν τα μολυσμένα κοπάδια- να δούμε πού έχουν έρθει σε επαφή οι άνθρωποι, αν έχουν αντισώματα στο αίμα τους. Με τη σκέψη για ορισμένα μέτρα υγιεινής. Και επίσης σχετικά με τον εμβολιασμό των αγελάδων".

Μόλις πρόσφατα, μια έκθεση εμπειρογνωμόνων επέκρινε το γεγονός ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για την απειλή μελλοντικών πανδημιών. "Αν ο Η5Ν1 εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο κόσμος είναι πολύ πιθανό να συγκλονιστεί ξανά", προειδοποίησε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και συν-συγγραφέας της μελέτης Helen Clark.

Μια πανδημία γρίπης των πτηνών θα μπορούσε "ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο καταστροφική από τον κορωνοϊό".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τιμήθηκε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Νέος αλγόριθμος προβλέπει τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο
ΕΟΠΥΥ: Χωρίς συμμετοχή από τον ασθενή η συνταγή για τα σκιαγραφικά [εγκύκλιος]