Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ένας οργανισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά τα αίτια του καρκίνου, κατατάσσει το ακρυλονιτρίλιο, το οποίο περιέχεται στα πολυμερή και στον καπνό του τσιγάρου, ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Το ταλκ, το οποίο περιέχεται στα καλλυντικά και χρησιμοποιείται ως πούδρα, είναι πιθανώς καρκινογόνο σύμφωνα με τον Οργανισμό. Το ακρυλονιτρίλιο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή πολυμερών.

Περιέχεται σε ίνες για ρούχα, χαλιά και άλλα υφάσματα, καθώς και σε πλαστικά για καταναλωτικά αγαθά, εξαρτήματα αυτοκινήτων και την κατασκευαστική βιομηχανία.

Οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το ακρυλονιτρίλιο κατά την παρασκευή του ακρυλονιτριλίου και κατά την παραγωγή πολυμερών. Ο γενικός πληθυσμός εκτίθεται κυρίως μέσω του καπνού του τσιγάρου.

Το ακρυλονιτρίλιο ταξινομήθηκε από τον IARC το 1998 ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Εκείνη την εποχή, η αξιολόγηση βασίστηκε στα αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα. Υπάρχουν πλέον και επιδημιολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον IARC, η ταξινόμηση ως καρκινογόνος της ομάδας 1 βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης κοόρτης στην οποία η υψηλή έκθεση στο ακρυλονιτρίλιο στο χώρο εργασίας (παραγωγή ή επεξεργασία) συσχετίστηκε με θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα.

Περαιτέρω αποδείξεις παρέχονται από μια μεγάλη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων στην οποία ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα εκτέθηκαν συχνότερα στο ακρυλονιτρίλιο στο παρελθόν σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου που δεν έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

Αρκετές μικρότερες μελέτες κοόρτης επιβεβαίωσαν την υποψία.

Σύμφωνα με την IARC, υπάρχουν επίσης στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα από ό,τι για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που εξορύσσεται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι άνθρωποι εκτίθενται στο χώρο εργασίας κατά την εξόρυξη και την άλεση ή την επεξεργασία του ταλκ ή κατά την κατασκευή προϊόντων που περιέχουν ταλκ.

Ο γενικός πληθυσμός έρχεται σε επαφή με το ταλκ μέσω των καλλυντικών και των πουδρών σώματος.

Ταλκ περιέχεται επίσης σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον IARC, η έκθεση εδώ είναι λιγότερο καλά τεκμηριωμένη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024