Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας είναι αυξημένη στην περίπτωση ανθρώπων που δεν μπορούν να αποφύγουν να εργάζονται σε μη κλιματιζόμενο περιβάλλον. Το φυσιολογικό ανθρώπινο σώμα εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την υψηλή θερμοκρασία. Βασικοί μηχανισμοί που υπηρετούν την ομοιοστατική αυτή λειτουργία είναι   η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα. Κατά τη διάρκεια της εργασίας ωστόσο, αυξάνεται η εσωτερική παραγωγή θερμότητας λόγω  του παραγόμενου έργου και  οι ομοιοστατικοί οργανισμοί του σώματος συχνά ανεπαρκούν.

Οι πάσχοντες από χρόνια σοβαρά νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και οι άνθρωποι που λαμβάνουν  αντιχολινεργικά φάρμακα, ανιισταμινικά  φάρμακα, φαινοθειαζίνες, αντικαταθλιπτικά, αγγειοσυσπαστικά, β αδρενεργικούς αναστολείς, ναρκωτικά, αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια εργασίας σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών. Τα πιο κοινά παθολογικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εργασίας σε συνθήκες καύσωνα είναι:

1. Οι κράμπες

Η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

2.  Εξάντληση από θερμότητα

Κατά τη θερμική εξάντληση, συμπτώματα όπως αφυδάτωση, ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετός, λιποθυμία, πονοκέφαλος,  εγκεφαλική δυσλειτουργία, διαταραχές ούρων εμφανίζονται. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό,  σοβαρές βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία.

3.  Αιφνίδια απώλεια συνείδησης

Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης προκαλείται κυρίως από την κούραση, την ορθοστασία, την απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα, την αγγειοδιαστολή.  

4. Τραυματισμοί κατα την εργασία

Η αυξημένη θερμοκρασία αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών λόγω εφίδρωσης παλαμών, θάμβους χρησιμοποιούμενων γυαλιών ή ζάλης.

5. Πτώση παραγωγικότητας

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και μειωμένη απόδοση κατά την εργασία.

Συνήθη λάθη που κάνουν οι εργαζόμενοι και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας κατα την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι

  • Δεν φτιάχνουν νέο πρόγραμμα εργασιών ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τα χρόνια προβλήματα υγείας από τα οποία πάσχουν: Κατά τη διάρκεια των ημερών καύσωνα προγραμματίστε τις επίπονες εργρασίες σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Δομήστε εν νέου το πρόγραμμα εργασιών σας αποφεύγοντας την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Μην εργάζεστε κατά το μεσημέρι. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, διότι ενδέχεται η εργασία σας να είναι παντελώς απαγορευτική ή να χρειάζεστε τροποποιήσεις στην φαρμακευτική σας αγωγή.
  • Δεν κάνουν ανάλογες προσαρμογές στην ενδυμασία τους. Πολλοί αμελούν απλές κινήσεις όπως να φορούν το καπέλο τους ή ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα. Σε συνθήκες σοβαρής θερμικής καταπόνησης ενδέχεται να απαιτηθεί ειδική προστατευτική ενδυμασία  σε συνεννόηση με τον ιατρό εργασίας της εταιρείας σας.
  • Δεν μεριμνούν ώστε να απομακρύνονται κατά το δυνατόν, από πηγές θερμότητας εκτός του ήλιου κατά τη διάρκεια της εργασίας τους: Αποφύγετε υπαίθριες ψησταριές,  εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, θερμά μέταλλα κ.λ.π.
  • Ξεχνούν να πίνουν νερό. Εάν είστε υγιής, πίνετε 1 φλιτζάνι δροσερό νερό κάθε 15-20 λεπτά και όποτε διψάτε. Γενικά, η πρόσληψη υγρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 φλιτζάνια ανά ώρα, εφόσον είστε υγιής και δεν διψάτε. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας αναφορικά με τη μέγιστη ποσότητα νερού που μπορείτε να καταναλώνετε. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης εφίδρωσης που διαρκεί αρκετές ώρες, πίνετε ποτά με ηλεκτρολύτες (χορηγούνται μετά από ιατρική εξέταση του ενδιαφερόμενου).
  • Κάνουν χρήση αλκοόλ ή κατάχρηση καφείνης κατά τη διάρκεια ημερών καύσωνα ή καταναλώνουν υπερθερμιδικά γεύματα. Το αλκοόλ, τα «βαριά» γεύματα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη αυξάνουν τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης.
  • Δεν κάνουν συχνά διαλλείμματα καταφεύγοντας σε δροσερούς χώρους. Τα συχνά διαλείμματα σε δροσερούς χώρους, οι κομπρέσες με νερό κατά τη διάρκεια των δαλειμμάτων, η πόση δροσερού νερού σε σκιερούς χώρους βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί καλύτερα στον καύσωνα.
  • Εργάζονται μόνοι τους: Μην εργάζεστε μόνοι σας αλλά σε ομάδες με καθορισμό ειδικά εκπαιδευμένου υπεύθυνου εργασίας, ο οποίος πρέπει να διαθέτει σωστά συντηρημένο θερμόμετρο σώματος. Αρκετές φορές ορισμένα αρχόμενα συμπτώματα θερμικής καταπόνησης, όπως η αστάθεια, η σύγχιση, η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, η λιποθυμία δεν είναι εμφανή σε εσάς αλλά στους άλλους. Παρατηρείτε στενά τους συντρόφους σας για την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηλιακό έγκαυμα:  Πώς θα θεραπευτώ γρηγορότερα
Καρδιακή προσβολή: Οι άντρες ή οι γυναίκες χάνουν περισσότερα χρόνια;
Τηλεργασία και άλλα μέτρα προστασίας δημοσίων υπαλλήλων λόγω καύσωνα