Η ποιότητα του αέρα σε χώρους συγχρωτισμού αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία όπου οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο μολύνσεων. Η καλή ποιότητα του αέρα συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων λοιμώξεων, ενισχύει την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών και βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.

Το Κέντρο Ικανοτήτων Pytheia (www.pytheia.gr), τη Δευτέρα 08/07/24, πραγματοποίησε μια σημαντική παρουσίαση της καινοτόμου συσκευής αποστείρωσης αέρα UVC Ultrapure, στο τμήμα Λοιμωξιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η εκδήλωση αυτή υπογράμμισε τη ζωτική σημασία της αποστείρωσης αέρα σε δημόσιες δομές υγείας, ιδίως λόγω των αυξημένων χρόνων αναμονής των ασθενών.

Παρόντες στην Εκδήλωση:

Για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας:

- Γρ. Βλαχάκης, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

- Γκαμπράνης Ιωάννης, Πρόεδρος, Διευθυντής Παθολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνος ομάδας διαχείρισης νόσου covid 19 ΓΝΛ

- Κατσαφλιάκα Άννα, Αντιπρόεδρος, Επιμελήτρια Α’ Βιοπαθολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνη μικροβιολογικού εργαστηρίου ΓΝΛ

- Οικονόμου Κατερίνα, Λοιμωξιολόγος επιτροπής, Επιμελήτρια Β’ Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, Εντατικολόγος

- Ασημακοπούλου Γεωργία, Νοσηλεύτρια ΤΕ, Νοσηλεύτρια επιτροπής λοιμώξεων

 

Η ομάδα του Πυθεία Κέντρου Ικανοτήτων:

- Νικόλαος Νούλας, CEO, του Κέντρου Ικανοτήτων Pytheia

- Σωτήρης Αναγνώστης, Innovation Manager του Pytheia

- Γεώργιος Νικολαΐδης καθηγητής μηχανολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ερευνητής, εφευρέτης και συν δημιουργός της συσκευής

- Ιωάννα Πατσιούρα, Operations Manager του Pytheia

- Μιχάλης Αδάμου, Project Manager του Pytheia

 

Η συσκευή UVC η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, προσφέρει απαράμιλλη αποστείρωση αέρα μέσω προηγμένης τεχνολογίας και αυστηρής επιστημονικής έρευνας. Η παρουσίαση ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της συσκευής στη μείωση των αερομεταφερόμενων λοιμώξεων, όπως ο COVID-19 και η γρίπη, μέσα από εκτεταμένες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Σημασία του Καθαρού Αέρα στις Δημόσιες Δομές Υγείας

Η ποιότητα του αέρα στα νοσοκομεία και στους χώρους αναμονής είναι κρίσιμη για την προστασία των ασθενών και του προσωπικού. Οι δημόσιες δομές υγείας, όπου οι χρόνοι αναμονής μπορεί να είναι μεγάλοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων. Η χρήση προηγμένων συσκευών αποστείρωσης αέρα, όπως η UVC,  μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό, προσφέροντας ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο περιβάλλον.

Αναγνώριση της Τεχνολογίας

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γρ. Βλαχάκης, εξήρε τη σημασία της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών στη δημόσια υγεία: "Η αποστείρωση αέρα είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών μας και του προσωπικού. Η συσκευή UVC αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση."

Στην παρουσίαση, η οποία συνδυάστηκε με μία πετυχημένη δοκιμή σε γραφείο ιατρών, ο κ. Νικολαΐδης, διαμήνυσε ότι: η τεχνολογία συνεχώς θα βελτιώνεται με σκοπό την αύξηση των αποτελεσμάτων καθαρισμού και αποστείρωσης αέρα και μείωσης του χρόνου αυτού.

Ο Νικόλαος Νούλας, CEO του Pytheia, δήλωσε: "Η συνεργασία μας με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενισχύει την αποστολή μας να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις δημόσιες δομές υγείας. Το Πυθεία, δημιουργεί νέες θετικές "συνήθειες" στον κλάδο υγείας, ξεκινώντας από την εισαγωγή μετρήσεων ποιότητας αέρα και τις αναλύσεις αυτών. Εργαζόμαστε για την κάθετη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των συσκευών αποστείρωσης, στην παραγωγή συνδέσεων IoT, οι οποίες θα εντοπίζουν, θα μετρούν, θα ελέγχουν και θα αποστειρώνουν τον αέρα σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων. Με κατά το δυνατόν ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Ο Σωτήρης Αναγνώστης, Innovation Manager του Pytheia, τόνισε: "Η εισαγωγή της UVC και παρόμοιων συσκευών στον κλάδο υγείας, ενισχύει την ηθική, υγειονομική και οικονομική διάσταση της φροντίδας. Σεβόμενοι τον ασθενή και τον ιατρό, μειώνουμε τις λοιμώξεις και το κόστος από την έλλειψη προσωπικού λόγω ασθενειών. Αυτή η τεχνολογία είναι το μέλλον για το ελληνικό σύστημα υγείας και εκπαίδευσης."

Το Pytheia αποτελεί μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με σκοπό την έρευνα, ανάπτυξη, και εκπαίδευση των στελεχών και δομών υγείας σε σύγχρονες τεχνολογίες. Μέσω αυτής της συνεργασίας, το Pytheia στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών υγείας και στη διάδοση της τεχνολογικής καινοτομίας.

Η απόφαση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας να ερευνήσει, να μετρήσει και να βελτιώσει την καθαρότητα του αέρα στις δομές του αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα και παράδειγμα προς μίμηση, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Με αυτή την πρωτοβουλία, το νοσοκομείο δείχνει την αφοσίωσή του στην προστασία των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και διασφαλίζοντας ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο περιβάλλον. Η καθαρότητα του αέρα είναι θεμελιώδης για την πρόληψη των αερομεταφερόμενων παθογόνων και η δέσμευση του νοσοκομείου για συνεχή βελτίωση θέτει τα πρότυπα για τις υπόλοιπες υγειονομικές δομές της χώρας.

Η παρουσίαση έκλεισε με την επισημοποίηση της δέσμευσης όλων των εμπλεκομένων για τη συνεχή αναβάθμιση των συνθηκών υγείας μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
HΠΑ: Οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία δεκαετία
Ηλιακό έγκαυμα:  Πώς θα θεραπευτώ γρηγορότερα
Καρδιακή προσβολή: Οι άντρες ή οι γυναίκες χάνουν περισσότερα χρόνια;