Άνθρωποι με διαβήτη που κοιμούνται λίγο ή πολύ είναι πιο πιθανόν να υποστούν βλάβη στα μικρά αγγεία-κατάσταση που ενδεχομένως  μπορεί να προκαλέσει οργανική βλάβη στο σώμα τους.

Ο βραχύς ύπνος συνδέεται με κατά 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο μικροαγγειακής βλάβης σε ανθρώπους με διαβήτη, έδειξε νεα έρευνα.

Η προκαταρκτικά μελέτη έδειξε ότι η μακρά διάρκεια ύπνου επίσης συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο μικροαγγειακής νόσου κατά 2,3 φορές.

Οι Mette Johansen και Thomas Oleson του  Odense University Hospital στη Δανία, δήλωσαν οτι σε ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν με διαβήτη, ο βραχύς και ο μακρύς ύπνος συνδέονταν με υψηλότερη εμφάνιση μικροαγγειακής νόσου έναντι της βέλτιστης διάρκειας νυχτερινού ύπνου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ύπνο 400 ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2. Βραχύς ύπνος χαρακτηρίστηκε αυτός που διαρκούσε  λιγότερο από 7 ώρες και μακρύς αυτός που διαρκούσε 9 ώρες και πάνω.

Περίπου το 12% των ασθενών κοιμόταν λίγο και το 28% πολύ.

Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 38% των ανθρώπων με διαβήτη που κοιμόνταν λιγο και το 31% που κοιμόνταν πολύ είχαν βλάβη των μικρών αγγείων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο βραχείας διάρκειας ύπνου.

Σε ασθενείς 62 ετών και άνω ο βραχύς ύπνος συνδέεται με κατά 5,7 φορές αυξημένο κίνδυνο μικροαγγειακής νόσου, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ηλικία ενισχύει τη σχέση μεταξύ βραχείας διάρκειας ύπνου και μικροαγγειακής νόσου, κάτι που υποδεικνύει αυξημένη ευαλωτότητα στους ηλικιωμένους.

Η μελέτη θεωρείται προκαταρκτική  και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes, τον Σεπτέμβριο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε