Η περιστασιακή χρήση αλκοόλ είναι συχνή κατά το καλοκαίρι και κατά τις εορταστικές περιόδους. Η αποχή από την εργασία, τα ταξίδια, οι διακοπές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την κατανάλωση αλκοόλ. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι δεν είναι πότες, αρκετοί επιλέγουν να πιούν κατά την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, επιδιώκοντας να αυξήσουν τα αισθήματα ευφορίας που αυτή καθαυτή η ψυχαγωγία προκαλεί.

Ενώ τα δυσμενή αποτελέσματα της συστηματικής κατάχρησης αλκοόλ είναι γνωστά στους περισσότερους πολίτες, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια ποτά παραπάνω σε μία εορταστική εκδήλωση ή έξοδο δεν θα τους βλάψουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται το μέτρο.

Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μετά από πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού και ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται, τα ατομικά επίπεδα ανοχής και άλλους παράγοντες. Κοινές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είναι:

1. Επιπτώσεις στη διάθεση και συμπεριφορά

Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές, την ικανότητα μνήμης, το συντονισμό, την εγρήγορση, την κρίση και προκαλεί αλλαγές στη διάθεση όπως αύξηση επιθετικότητας, ευφορία ή κατάθλιψη. To αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ατονία, φωτοευαισθησία. Η λήψη αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Κατά τα ταξίδια, ο συνδυασμός νυχτερινής οδήγησης σε άγνωστους δρόμους μετά τη νυχτερινή έξοδο, το αλκοόλ, η μειωμένη επάρκεια ύπνου, η κακή συντήρηση του αυτοκινήτου η χρήση αυτοκινήτου με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος ο οδηγός ή η χρήση δικύκλου αποτελούν ιδιαίτερα επικίνδυνο cocktail. Σε περιπτώσεις οδηγών, δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ διότι κάθε χρήση μειώνει τα αντανακλαστικά και το επίπεδο εγρήγορσης που πρέπει να ευρίσκονται σε βέλτιστη κατάσταση.

2. Συμπτώματα hang over

Tα δυσπεπτικά ενοχλήματα, ο πονοκέφαλος και η ναυτία που αποτελούν τις βασικές εκδηλώσεις του «hang over», εμφανίζονται αμέσως μετά την οινοποσία ή την επόμενη ημέρα.

3. H αυξημένη διούρηση

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, προκαλεί αυξημένη ούρηση και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας κατά τις πιο ζεστές ημέρες του έτους ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται παράλληλα ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, ο πότης είναι ηλικιωμένος ή ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου για αφυδάτωση (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).

4. Αλκοολική γαστρίτιδα

Η τοξική δράση του αλκοόλ στον βλεννογόνο του στομάχου συνοδεύεται από όξινες ερυγές, φούσκωμα, ναυτία, έμετο.

5. Ηπατική βλάβη από το αλκοόλ

Το ήπαρ είναι ένα μεγάλο όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Το ήπαρ συντελεί στην αποτοξίνωση του σώματος, στο σχηματισμό της χολής, στο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φαρμάκων, αλκοόλ. Η τοξική δράση που προκαλείται από το αλκοόλ στο ήπαρ, προκύπτει όταν το ήπαρ τροφοδοτείται με υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, την οποία δεν προλαβαίνει να  μεταβολίσει. Συμπτώματα είναι η αδυναμία, η κοιλιακή δυσφορία ή πόνος, η ναυτία, ο έμετος, η κίτρινη χρώση δέρματος και ματιών (ίκτερος).

6. Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

 Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό. Αύξηση αρτηριακής πίεσης και αγγειοδιαστολή.  

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αγγειοδιαστολή προεξάρχει, η πτώση της αρτηριακής πίεσης  είναι συνήθης.

7. Σεξουαλική λειτουργία

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη σεξουαλική απόδοση και να μειώσει τη λίμπιντο.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αλκοόλ. Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Ένα ποτηράκι κρασί, το οποίο έχει 10-11% αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του αίματος από 20 έως πάνω από 50 mg /dl. Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη χαρακτηρίζεται από ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετό και προκύπτει σε επίπεδα πάνω από 150 mg /dl, ενώ σε επίπεδα πάνω από 350 mg /dl, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.

Τα προβλήματα από την οξεία κατανάλωση αλκοόλ περιπλέκονται λόγω νόθευσης των αλκοολούχων ποτών που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όψης, της γεύσης ή την επίταση των ψυχολογικών δράσεων της αιθανόλης, της χημικής ουσίας που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά. Οι πιο κοινές τεχνικές νόθευσης που χρησιμοποιούνται είναι η νόθευση με νερό, η νόθευση με χρωστικές και αρωματικές ουσίες και η νόθευση με μεθανόλη. Οι πιο συνήθεις πρόσθετες ουσίες που ανιχνεύονται στο νοθευμένο ποτό είναι το νερό και η μεθανόλη. Ενώ το νερό αποτελεί αθώο πρόσθετο το οποίο απλώς μειώνει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα και αυξάνει την ποσότητα των ποτών που καταναλώνει ο πότης για να επιτύχει τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα που αναμένει από την αλκοόλη, η νόθευση με μεθανόλη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Η μεθανόλη παράγεται τόσο κατά τη φυσιολογική διαδικασία απόσταξης και  βιομηχανικής παραγωγής του αλκοολούχου ποτού όσο και με απλή βιομηχανική διαδικασία μετατροπής του  συνθετικού αερίου (synthetic gas, Syngas), που αποτελεί μίγμα υδρογόνου μονοξειδίου του άνθρακα διοξειδίου του άνθρακα σε μεθανόλη. Η απλή αυτή βιομηχανική μέθοδος γενίκευσε τη χρήση της μεθανόλης σε μια ποικιλία εφαρμογών με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα ως καύσιμο, διαλύτης, σε χρώματα, εκρηκτικά, υφάνσιμες ίνες. Η συγκέντρωση της μεθανόλης μπορεί να αυξηθεί στα αλκοολούχα ποτά ως αποτέλεσμα χρήσης φτηνών μηχανημάτων απόσταξης και κάθαρσης κατά τη μαζική παραγωγή του ποτού είτε ως πρόσθετο για να αυξηθεί η κατασταλτική επίδραση της αλκοόλης στο ΚΝΣ. Τα αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μείωση του άγχους, λήθαργος, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τάση προς εμετό, προβλήματα όρασης, εφίδρωση και αναισθησία. Λόγω της άθροισης του μυρμηγκικού οξέος στο αίμα προοδευτικά επέρχεται οξέωση (acidosis) που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν:  

  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία
  • Ηπατική βλάβη
  • Διαταραχές της όρασης όπως θαμπή όραση,  αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση.
  • Βλάβες νεύρων και του εγκεφάλου

Τα πρώτα σημεία της δηλητηρίασης μεθανόλης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από τις συνήθεις συνέπειες του αλκοόλ και να χρειαστούν 12 έως 24 ώρες για να εκδηλωθούν πλήρως.   Όσο πιο υψηλής ποιότητας είναι το ποτό που έχει καταναλωθεί  τόσο πιο ανάλαφρος ξυπνά ο πότης το επόμενο πρωί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει κάνει σοβαρή κατάχρηση. Οι διαταραχές από την όραση (θαμπή όραση, διαταραχές στην διάκριση των χρωμάτων, αδυναμία όρασης) είναι αρχικά σημεία που πρέπει να θορυβήσουν τον πάσχοντα και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Τα προβλήματα επιδεινώνονται εάν ο πάσχων λαμβάνει φάρμακα ή είναι ηλικιωμένος.

Μέτρα πρόληψης των δυσμενών αποτελεσμάτων του αλκοόλ κατά την ψυχαγωγία

  • Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ. H ασφαλής επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους ενηλίκους υγιείς είναι 15 γραμμάρια αλκοόλης για άνδρες άνω των 65 ετών και γυναίκες και έως 30 γραμμάρια αλκοόλης για υγιείς νέους άντρες, ανά έξοδο και ανά ημέρα εφόσον δεν πρόκειται για άνθρωπο που κάνει  συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και εφόσον δεν προτίθεται να οδηγήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο από τον ιατρό που έχει γνώση της κατάστασης της υγείας του ενδιαφερόμενου.
  • Διαλέγετε προσεχτικά εστιατόρια, ταβέρνες, χώρους διασκέδασης κατά τις εξόδους σας.
  • Να επιμένετε να σας σερβίρονται σφραγισμένα ποτά, τα οποία να ανοίγονται μπροστά σας.
  • Μην οδηγείτε όταν πίνετε
  • Μην πίνετε εάν δεν είστε ενήλικος.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκριση στον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab για τον ανεγχείρητο ή μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο
Allianz: Στο 7% η μέση αύξηση στα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας
16η Health Expo Athens