Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι μια ατέλεια στο οπτικό σύστημα. Σαν αποτέλεσμά της δεν σχηματίζεται καθαρή εικόνα των αντικειμένων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Έτσι η όραση είναι θολή στις μακρινές αποστάσεις.

Στο παρελθόν τα άτομα με μυωπία χρειάζονταν γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής για να δουν καλά. Σήμερα όμως η Διαθλαστική χειρουργική μπορεί να τους προσφέρει άριστη όραση χωρίς οπτικά βοηθήματα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια ποικιλία χειρουργικών μεθόδων οι οποίες είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ωστόσο υπάρχει μια πληθώρα από μύθους και ανακρίβειες γύρω από το laser μυωπίας που δυσκολεύουν τους μύωπες να λάβουν πληροφορημένες αποφάσεις για τα μάτια τους.

Ποιοι μύθοι και ανακρίβειες υπάρχουν γύρω από το Laser μυωπίας;

1ος Μύθος: Το laser μυωπίας πονάει.

Η διαθλαστική επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας είναι εντελώς ανώδυνη! Τόσο κατά τη διάρκειά της όσο και τις πρώτες μέρες μετά από αυτή ο ασθενής δεν βιώνει καθόλου πόνο. Η μόνη ενόχληση που νιώθουν τα άτομα είναι η ξηροφθαλμία αμέσως μετά την επέμβαση που υποχωρεί με τη χρήση ενυδατικών σταγόνων.

2ος Μύθος: Για να μην πονάει ο ασθενής κατά την επέμβαση θα πρέπει να γίνει ένεση στο μάτι για αναισθησία.

Στην επέμβαση laser δεν χρησιμοποιείται ένεση, αλλά κολλύριο για τοπική αναισθησία. Ενσταλάζονται λίγες σταγόνες 30 λεπτά πριν την έναρξη της επέμβασης και διασφαλίζεται η πλήρης αναλγησία και η άνεση του ασθενή.

3ος Μύθος: Μετά το laser μυωπίας ο ασθενής θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ για όλη του τη ζωή.

Μετά την επέμβαση μυωπίας απαιτείται προσοχή για μόλις ένα μήνα. Κατά το διάστημα αυτό ο ασθενής καλείται να είναι επιμελής με την ενυδάτωση των ματιών του. Έπειτα μπορεί να επανέλθει πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η μόνη σύσταση που του γίνεται είναι η χρήση γυαλιών ηλίου στους εξωτερικούς χώρους.

4ος Μύθος: Από μια ηλικία και έπειτα δεν μπορεί να γίνει διορθωτική επέμβαση μυωπίας.

Δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός στην επέμβαση της μυωπίας. Ωστόσο εάν υπάρχει καταρράκτης, γλαύκωμα ή άλλη οφθαλμική πάθηση, μια επέμβαση laser ίσως να μην αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση.

5ος Μύθος: Ο ασθενής θα κάνει επέμβαση laser μόνο μία φορά στη ζωή του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής δεν υποβάλλεται ξανά σε επέμβαση laser. Ωστόσο μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%. Ειδικότερα, όταν διορθώνονται πολλοί βαθμοί μυωπίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξει μελλοντικά μια μικρή υποστροφή του αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται μια συμπληρωματική επέμβαση, συνήθως μερικά χρόνια μετά την αρχική για την επίτευξη και πάλι της πλήρους διόρθωσης.

6ος Μύθος: Το laser μυωπίας έχει πολλές επιπλοκές για τον ασθενή.

Η διορθωτική επέμβαση laser είναι μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Το ποσοστό των επιπλοκών συνδέεται άμεσα με την εμπειρία του χειρουργού οφθαλμιάτρου. Ωστόσο με την επιλογή του κατάλληλου γιατρού τα ποσοστά επιπλοκών βρίσκονται κάτω από το 0,1%.

7ος Μύθος: Όλοι μπορούν να κάνουν διορθωτικό laser στα μάτια τους.

Δεν μπορούν όλα τα μάτια να  υποβληθούν σε laser μυωπίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που γίνονται για να διασφαλιστεί πως το μάτι έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να υποβληθεί με ασφάλεια στην επέμβαση.

8ος Μύθος: Μετά το laser μυωπίας ο ασθενής δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά γυαλιά.

Η επέμβαση μυωπίας διορθώνει την όραση στις μακρινές αποστάσεις. Έτσι ο ασθενής απαλλάσσεται από τα γυαλιά για αυτές. Εάν όμως στο μέλλον εμφανιστεί πρόβλημα κοντινής όρασης, δηλαδή πρεσβυωπία, ο ασθενής θα χρειαστεί βοηθητικά γυαλιά για κοντινές αποστάσεις. Πλέον εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι το προβλέπουν και προνοούν κατά την επέμβαση μυωπίας εξασφαλίζοντας εξαιρετική όραση σε όλες τις αποστάσεις για πολλά χρόνια.

9ος Μύθος: Μια επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας με laser έχει πολύ υψηλό κόστος.

Στις μέρες μας η διόρθωση μυωπίας με laser είναι μια πολύ οικονομικά προσιτή επέμβαση. Φυσικά το κόστος διαφέρει ανάλογα με το είδος του laser που θα χρησιμοποιηθεί.

10ος Μύθος: Δεν παίζει σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα η επιλογή του ιατρού, γιατί όλοι μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα.

Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία της επέμβασης. Ένας εξειδικευμένος και καλά εκπαιδευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις ανάγκες του ασθενή και να διασφαλίσει αποτελέσματα με τα οποία το άτομο θα είναι ευχαριστημένο για πολλά χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οθόνες και παιδιά: Περιορισμός σε 3 ώρες την εβδομάδα ενισχύει γρήγορα την ψυχική τους υγεία [μελέτη]
ΕΕΣ: Έκτακτες δράσεις υποστήριξης και ενημέρωσης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Παιδιά: Πώς η πρώιμη χρήση αντιβιοτικών θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος [μελέτη]