Η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως. Μία ώρα περισσότερο μπροστά σε μια οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας κατά 21%. Η επίδραση του "χρόνου της οθόνης" είναι "δοσοεξαρτώμενη", ανακάλυψε τώρα μια νοτιοκορεατική-ιρλανδική ομάδα επιστημόνων.

Η οφθαλμίατρος Ahnul Ha (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jeju/Νότια Κορέα) και οι συν-συγγραφείς της δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους από 45 αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες με 335.524 συμμετέχοντες πριν από λίγες ημέρες στην επιθεώρηση "JAMA Network Open" της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (AMA).

"Ο επιπολασμός της μυωπίας (η επίπτωση της μυωπίας στον πληθυσμό) αυξάνεται. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα επηρεαστεί μέχρι το 2050.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με νωρίτερη έναρξη, ταχύτερη εξέλιξη και μεγαλύτερη σοβαρότητα της μυωπίας με τελική σταθεροποίηση. Υποδηλώνει επίσης μια μελλοντική αύξηση της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τις απειλητικές για την όραση ασθένειες που σχετίζονται με τη μυωπία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα", έγραψαν οι ειδικοί.

Οι κύριες αιτίες της μυωπίας φαίνεται να έγκεινται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες: Όλο και περισσότερος χρόνος δαπανάται σε δραστηριότητες κοντινής όρασης και όλο και λιγότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους.

Τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα, με τη μυωπία να εμφανίζεται προφανώς νωρίτερα και συχνότερα παγκοσμίως. Η συγγραφική ομάδα της επιστημονικής ανάλυσης: "Καθώς τα παιδιά στρέφονται νωρίτερα στις έξυπνες συσκευές και περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε ψηφιακές οθόνες, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στις ψηφιακές οθόνες και της μυωπίας".

Οι εμπειρογνώμονες με επικεφαλής την Ahnul Ha ανέλυσαν, λοιπόν, τα δεδομένα από 45 επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με κριτές έως τις 25 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Χρησιμοποίησαν 45 δημοσιεύσεις που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης ψηφιακών συσκευών με οθόνη (π.χ. smartphones, tablets, κονσόλες παιχνιδιών, υπολογιστές ή τηλεοράσεις) και των συνεπειών που σχετίζονται με τη μυωπία (π.χ. μυωπία και ταχύτητα εξέλιξής της). Η μέση ηλικία των 335.524 εξεταζόμενων ατόμων από τις μελέτες ήταν 9,3 έτη. Η μυωπία αναπτύσσεται συνήθως στην παιδική ηλικία.

Το κύριο αποτέλεσμα: με μία επιπλέον ώρα χρόνου στην οθόνη, ο κίνδυνος να γίνει μυωπία αυξήθηκε κατά 21%. Ενώ μία ώρα χρόνου στην οθόνη την ημέρα δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση, η συχνότητα της μυωπίας αυξήθηκε έως και 97%, δηλαδή διπλασιάστηκε, με έως και τέσσερις ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη των διαφόρων συσκευών.

Μόνο τότε η σχέση δόσης-απόκρισης εξομαλύνθηκε.

Μία ώρα περισσότερο μπροστά σε μια οθόνη οδήγησε επίσης σε 54% ταχύτερη ανάπτυξη μυωπίας.

Ο χρόνος της οθόνης έχει την ισχυρότερη επίδραση στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. "Σε μια ανάλυση υποομάδων που διεξήχθη ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (...)", έγραψαν οι επιστήμονες.

Στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών δύο έως επτά ετών, η συχνότητα της μυωπίας αυξανόταν κατά 42% με μία ώρα περισσότερο μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές εξοπλισμένες με οθόνη, για να αυξηθεί κατά 12% στη συνέχεια (οκτώ έως 18 ετών) και κατά 16% στην ηλικιακή ομάδα πάνω από αυτό.

Η χρήση πολλαπλών ηλεκτρονικών συσκευών φαίνεται να ευνοεί ιδιαίτερα την εμφάνιση μυωπίας. "Σύμφωνα με την ανάλυση των υποομάδων, η οποία βασίστηκε στο αν οι συσκευές με οθόνη αξιολογήθηκαν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, η πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας ήταν σημαντικά υψηλότερη όταν οι συσκευές αναλύθηκαν σε συνδυασμό (αύξηση του κινδύνου κατά 28%- σημ.) από ό,τι όταν αναλύθηκαν μεμονωμένες συσκευές", διαπίστωσαν οι ειδικοί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συσχέτιση παρέμεινε ασήμαντη για χρόνο χρήσης οθόνης έως και μία ώρα την ημέρα, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα πιθανό όριο ασφαλείας, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Το μέλλον υπόσχεται μικρή βελτίωση: η παγκόσμια διείσδυση μόνο των smartphones έχει αυξηθεί από 21,6% το 2014 σε 69% το 2023. "Πολλά δίχρονα παιδιά περνούν έως και δύο ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές", αναφέρεται στην επιστημονική εργασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος PIF: Η καινοτομία είναι το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής
Θεσσαλονίκη: Δοκιμή εξατομικευμένης θεραπείας καρκίνου πνεύμονα με χορήγηση εμβολίου
Επίσκεψη Κασσελάκη στο εργοστάσιο της Tikun Olam Ελλάδας