Οι άνθρωποι με διαθλαστικές διαταραχές, όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία, χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής στην καθημερινότητά τους για να είναι λειτουργικοί. Πολλοί από αυτούς  αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διαθλαστική επέμβαση laser και να διορθώσουν τους βαθμούς τους. Συχνά όμως οι ασθενείς έχουν ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να πάρουν μια απόφαση για τα μάτια τους. Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών για το laser είναι οι παρακάτω.

Πόσο διαρκεί η διαθλαστική επέμβαση laser;

Η διαθλαστική επέμβαση laser είναι μια σύντομη διαδικασία, είτε πρόκειται για τη μέθοδο LASIK, είτε για την PRK. Η επέμβαση ξεκινάει με ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων για τη διασφάλιση της άνεσης του ασθενούς. Στη συνέχεια καθαρίζεται η περιοχή γύρω από τα μάτια και εφαρμόζεται το laser.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, με τη βοήθεια του laser αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή ώστε να διορθωθούν οι διαθλαστικές ανωμαλίες και ο ασθενής να αποκτήσει εξαιρετική όραση χωρίς γυαλιά. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 8-10 λεπτά και για τα δύο μάτια.

Η διαθλαστική επέμβαση laser στα μάτια διαρκεί για πάντα;

Τα αποτελέσματα της διαθλαστικής επέμβασης διαρκούν για πολλά χρόνια. Όμως οι φυσικές αλλαγές στα μάτια και η γήρανση μπορούν να τα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα. Μερικοί ασθενείς ενδέχεται να χρειαστούν κάποιο βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά στο μέλλον ή κάποια πρόσθετη διόρθωση για τη διατήρηση της όρασής τους με την πάροδο του χρόνου.

Πονάει η διαθλαστική επέμβαση laser;

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής πριν την επέμβαση μπορεί να πάρει κάποιο χαλαρωτικό χάπι και στη συνέχεια γίνεται ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων για αναλγησία. Δεν χρειάζεται να γίνει καμία ένεση. Ωστόσο παρότι η μέθοδος LASIK έχει και σχετικά ανώδυνη αποθεραπεία, η PRK προκαλεί πιο έντονα ενοχλήματα στα μάτια για 3 περίπου ημέρες. Ωστόσο, όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο άριστο ως προς την όραση.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση μετά το laser;

Η αποκατάσταση μετά από διαθλαστική επέμβαση laser με τη μέθοδο LASIK διαρκεί περίπου 1-2 μέρες. Την ημέρα της επέμβασης συστήνεται στον ασθενή να ξεκουραστεί και να χρησιμοποιεί τεχνητά δάκρυα ανά 1 ώρα. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει κάποια ενόχληση στα μάτια, όπως κόψιμο, τσούξιμο και δακρύρροια. Με το πέρασμα της μέρας η ενόχληση αυτή μειώνεται και προς το βράδυ οι ασθενείς νιώθουν αρκετά καλά ώστε να διαβάζουν και να βλέπουν τηλεόραση. Την επόμενη μέρα η όραση είναι ήδη εξαιρετική.

Η αποκατάσταση μετά από PRK διαρκεί 5-7 μέρες. Τις πρώτες 3 από αυτές ο ασθενής νιώθει έντονη ενόχληση που περιλαμβάνει φωτοφοβία, ερυθρότητα και δακρύρροια. Είναι ωστόσο σε θέση να βλέπει αρκετά καλά. Στο τέλος της εβδομάδας ο ασθενής είναι πλήρως λειτουργικός και η όρασή του είναι εξαιρετική.

Θα βάζω κολλύρια μετά το laser;

Μετά την επέμβαση LASIK οι ασθενείς ακολουθούν αγωγή για περίπου  15 μέρες με ένα φαρμακευτικό κολλύριο και τεχνητά δάκρυα.  Στο PRK τα κολλύρια  μπαίνουν για  περίπου 6 εβδομάδες μετεγχειρητικά με μειωμένη όμως την συχνότητα των δακρύων. Με το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου συστήνεται η περιστασιακή χρήση δακρύων για διατήρηση της καλής ενυδάτωσης των ματιών κατά βούληση.

Πότε θα βλέπω καλά;

Αμέσως μετά την επέμβαση οι ασθενείς έχουν ελαφρώς θολή όραση, που όμως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα αυτοεξυπηρέτησης.

Στην LASIK ο ασθενής βλέπει καλά στις 24-48 ώρες, ενώ στην PRK χρειάζονται 5 – 7 ημέρες.

Πότε θα δω τον Οφθαλμίατρο μου  μετά το laser;

Οι ασθενείς που κάνουν διαθλαστική επέμβαση laser επισκέπτονται τον Οφθαλμίατρο τους υποχρεωτικά 3 φορές μετά την επέμβαση. Στην μέθοδο LASIK αυτές είναι την 1η μετεγχειρητική μέρα, έπειτα στις 10 μέρες και  στον 1 μήνα από την επέμβαση. Οι ασθενείς που έχουν κάνει PRK επισκέπτονται τον Οφθαλμίατρό τους την 5η μέρα, την 15η μέρα και στον 1 μήνα από την επέμβαση.

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου μετά την επέμβαση;

Οι ασθενείς που κάνουν LASIK συστήνεται να περιμένουν 2-3 μέρες πριν επιστρέψουν στη δουλειά τους. Αντίθετα οι ασθενείς που κάνουν PRK θα πρέπει να απέχουν περίπου 1 εβδομάδα από τη δουλειά τους ώστε να επουλωθούν τα μάτια τους.

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και συνεπώς έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από την όρασή του. Είναι λοιπόν ύψιστης σημασίας να απευθυνθεί στον κατάλληλο Χειρουργό Οφθαλμίατρο που θα του εξηγήσει για τους δύο τύπους διαθλαστικής επέμβασης και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά του ώστε μαζί να πάρουν τη σωστή απόφαση για τα μάτια του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πρώτο αναγνωρισμένο κέντρο στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και ακτινοθεραπείας στη Β. Ελλάδα
Marburg, Chagas, γρίπη πτηνών: Μολυσματικές ασθένειες που απειλούν την Ευρώπη
Απάντηση ΠΦΣ στο αίτημα των παθολόγων να αποσυρθεί η διάταξη για εμβολιασμούς σε φαρμακεία