Η Breathe Hellas ανακοινώνει την έναρξη τρίμηνης Εθνικής Καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία. Η καμπάνια “Uniform of Hope” είναι μια πρόσκληση σε δράση που προτρέπει τους αθλητές να γίνουν πρότυπα υπέρ της ψυχικής υγείας, εξαλείφοντας το στίγμα, προωθώντας τον ανοιχτό διάλογο και ενθαρρύνοντας παράλληλα τους νέους να μοιραστούν την δική τους ιστορία.

Μέσω της καμπάνιας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με περισσότερους από 28 Έλληνες αθλητές και προπονητές, υπό την καθοδήγηση της Breathe Hellas, θα προβληθούν βίντεο, φωτογραφίες και μηνύματα στο διαδίκτυο αλλά και σε σημεία σε όλη την Ελλάδα από τις 16 Ιουλίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η καμπάνια στοχεύει να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο σε ό,τι αφορά στη φροντίδα και την πρόληψη της ψυχικής υγείας.

Στην επίσημη παρουσίαση στο Παναθηναϊκό Στάδιο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Breathe Hellas, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ψυχικής Υγείας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος.

Η ιδρύτρια της Breathe Hellas Τατιάνα Μπλάτνικ τόνισε: «Σήμερα, βρισκόμαστε μαζί για να φωτίσουμε μία άλλη πλευρά της δύναμης: της ψυχικής δύναμης και όχι μόνο της σωματικής. Σήμερα με αυτή την καμπάνια επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σημασία της ευαισθησίας και της ευαλωτότητας,  δημιουργώντας κοινότητες όπου όλοι θα μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται  ασφαλείς και να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται και όταν την χρειάζονται.  Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αυτή είναι μια κορυφαία στιγμή για να υποστηρίξουμε τους ήρωες του Ελληνικού αθλητισμού και να γιορτάσουμε τη νίκη ενάντια στις αντιξοότητες. Η ελπίδα μας είναι ότι, με τον ίδιο τρόπο που η Ολυμπιακή δάδα περνά από αθλητή σε αθλητή, η εκστρατεία μας θα εμπνεύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες  να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας υπέρ της ψυχικής υγείας και της εξάλειψης του στίγματος. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε αθλητές να ενταχθούν στο έργο μας, ξεκινώντας από την Ελλάδα».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε «Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία της καμπάνιας ευαισθητοποίησης “The Uniform of Hope” είναι πάρα πολύ σημαντική και σίγουρα εμείς στο Υπουργείο Υγείας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε να διαδοθεί περισσότερο στην Ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί μόνο του το κράτος να αντιμετωπίσει τις ψυχικές ασθένειες, είναι περισσότερο κοινωνικό ζήτημα και πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε.»

Ο Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, δήλωσε «Ο Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, δήλωσε «Αυτή η προσπάθεια που παρουσιάζεται σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι απολύτως απαραίτητο να διαδοθεί και να βοηθήσει να εξαλειφθεί το στίγμα που ακολουθεί τα ψυχικά νοσήματα. Το στίγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας γιατί εμποδίζει τους νέους στο να αναζητήσουν βοήθεια. Αυτό λοιπόν που κάνει η Breathe και μάλιστα με τον τρόπο που το κάνει στοχεύει ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα: απενοχοποιεί. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι πραγματικά υποδειγματικό μια μεγάλη βοήθεια, μια μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και στην κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος, δήλωσε «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος κάθε φορά που οι αθλητές μας προσφέρονται εθελοντικά να λειτουργήσουν σαν πρότυπα στην κοινωνία μας, και είμαι ευγνώμων που τόσοι πολλοί από τους αθλητές, τους προπονητές και τους φίλους μας συνεργάζονται με την Breathe Hellas για να μοιραστούν ένα μήνυμα ελπίδας. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε την Ελλάδα σε διεθνή ηγέτη, καθιστώντας την ψυχική υγεία κορυφαία προτεραιότητα για την αθλητική κοινότητα. Τόσο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης και της παροχής πόρων για την ψυχική υγεία των αθλητών και όλων όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού».

O Διευθυντής Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, δήλωσε «Ήδη από το 2016, όλοι εμείς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), υποστηρίζουμε μια σειρά από σημαντικά έργα για την ενίσχυση της υγείας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, έχοντας ως πρωταρχικό πυλώνα αυτόν της ψυχικής υγείας. Ένα εξ αυτών αποτελεί η καμπάνια ενημέρωσης της Breathe Hellas, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας, με σκοπό να συμβάλλουμε, όλοι μαζί, στην εξάλειψη του στίγματος που δυστυχώς ακόμα απλώνει βαθύ σκοτάδι γύρω από ένα θέμα που θα έπρεπε να φωτίζεται, να συζητείται και να μοιράζεται».

O Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πολύ πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 5 νεαρούς ενήλικες αδυνατούν να βιώσουν οποιοδήποτε θετικό συναίσθημα και 17% νιώθουν ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα. Ο κ. Σουλιώτης δήλωσε «Μεταξύ των νεαρών ενηλίκων καταγράφεται πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη τους θεσμούς, με εξαίρεση τον θεσμό της οικογένειας, του πανεπιστημίου και του συστήματος υγείας. Αυτοί ακριβώς οι θεσμοί μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων, σε συνεργασία με άλλες πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία Uniform of Hope του BREATHE, με σκοπό, από κοινού να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις αντιξοότητες.»

Μοιραζόμαστε τις Ιστορίες μας: Η καμπάνια “The Uniform of Hope” μετατρέπει την στολή των αθλητών σε σύμβολο υπέρ της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Κατά την διάρκεια των τριών μηνών προβολής της εκστρατείας, θα παρουσιαστούν περισσότεροι από 28 πρωταθλητές και προπονητές ως πρότυπα ψυχικής υγείας.

Η καμπάνια περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις που καταγράφηκαν τον Μάιο του 2024, στις οποίες αθλητές και προπονητές μοιράζονται τις ιστορίες τους, τόσο τους θριάμβους, όσο και τις προκλήσεις. Μιλούν για σημαντικές στιγμές που τους καθόρισαν, μοιράζονται τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους και περιγράφουν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για καλή ψυχική υγεία παράλληλα με τη σωματική τους άσκηση.

Το υλικό της καμπάνιας θα δημοσιεύεται σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και θα είναι διαθέσιμο σε σημεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο, με στόχο να δημιουργήσει μια βιωματική εμπειρία που θα είναι παράλληλα προσιτή, ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Σχεδιασμένη για να ευαισθητοποιήσει κυρίως τους νέους σχετικά με την ψυχική υγεία στην Ελλάδα, η καμπάνια της Breathe Hellas είναι ένα ισχυρό εργαλείο στον αγώνα κατά του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία. Το πρώτο υλικό δημοσιεύτηκε από την Breathe Hellas στις 16 Ιουλίου στις πλατφόρμες του YouTube, του Instagram, του TikTok και στην ιστοσελίδα www.breathehellas.com. Πρόσθετες τοποθεσίες και χώροι προβολής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μια Μοναδική Συνεργασία: Η καμπάνια “Uniform of Hope”

Η καμπάνια “Uniform of Hope” γεννήθηκε από μια καινοτόμο και ειλικρινή συνεργασία που συνθέτει διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες, που εκφράζουν το πλούσιο «μωσαϊκό» που επικρατεί στον χώρο της ψυχικής υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα. Η καμπάνια στοχεύει να προκαλέσει τον ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στις οικογένειες και τις κοινότητες, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους πάντες να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να αναζητήσουν βοήθεια χωρίς τον φόβο της επίκρισης.

Πολλοί από τους αθλητές και προπονητές που συμμετέχουν στην καμπάνια είναι μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας που θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Η πλήρης λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνει τους: Αλέξανδρο Γκιννή, Αιμιλία Εφραίμογλου, Αλεξάνδρα Εφραίμογλου, Αλέξη Παππά, Άννη Πανταζή, Αντώνη Τσαπατάκη, Ντέμη Νικολαΐδη, Δημήτρη Ιτούδη, Δώρα Γκουντούρα, Ελευθερία Πλευρίτου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβίνα Μάλτση, Γιώργο Πρίντεζη, Ιωάννη Μπουρούση, Ιωάννη Φουντούλη, Κλέλια Πανταζή, Λευτέρη Πετρούνια, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Μαρία Πολύζου, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Νόρα Δράκου, Πάτρικ Μουράτογλου, Πολυχρόνη Τζωρτζάκη, Στέλιο Μαλακόπουλο, Τάκη Ξουρή, Θοδωρή Ιακωβίδη, Βασιλική Μιλλούση και Βασιλική Πλευρίτου.

Η καμπάνια αναπτύχθηκε ως αναγκαία «απάντηση» σε μια παγκόσμια έξαρση της κατάθλιψης, του στρες και του άγχους και απευθύνεται στην αυξανόμενη επικράτηση αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων στους νέους στην Ελλάδα. Η καμπάνια “Uniform of Hope” στοχεύει να ενισχύσει τις πρακτικές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της ψυχικής υγείας, που έχουν τις ρίζες τους στην αυτοφροντίδα και την κοινότητα, προωθώντας παράλληλα τον αθλητισμό ως προληπτικό μέτρο, πρώτα βήματα που αναγνωρίζονται ως βασικά για την πρόληψη σοβαρών ψυχικών καταστάσεων. Τα εργαλεία ψυχικής υγείας που παρέχει η Breathe Hellas από το 2021 είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα: www.breathehellas.com.

Κύριοι Υποστηρικτές: Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ακριβούς Ιατρικής «Κώστας Στεφανής».

Η παραγωγή και η προώθηση της καμπάνιας υποστηρίζονται από δωρεές της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, του Ιδρύματος «Στέλιος» και του Ιδρύματος Πετροχείλου.

BREATHE HELLAS

Η Breathe Hellas είναι μια πλατφόρμα ψυχικής υγείας με αποστολή να ευαισθητοποιήσει και να παρέχει εργαλεία και πόρους ψυχικής υγείας διαθέσιμα σε όλους. Η Τατιάνα Μπλάτνικ ίδρυσε την Breathe Hellas το 2020 στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση θεμάτων ψυχικής υγείας, την προώθηση της αυτοφροντίδας και τη δημιουργία συναισθηματικά υγιέστερων κοινοτήτων.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ομάδα της Breathe Hellas έχει διαμορφώσει καμπάνιες ευαισθητοποίησης τόσο του γενικού κοινού όσο και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι νέοι ενήλικες. Ειδικότερα η πλατφόρμα περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό, καθώς και διάφορα εργαλεία αυτοφροντίδας, όπως ασκήσεις αναπνοής για τη ρύθμιση του στρες, εργαλείο καλλιέργειας ευγνωμοσύνης και άλλα. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν την πρώτη γραμμή παρέμβασης για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευεξίας των ατόμων, καθώς προσκαλούν τους χρήστες τους να αναστοχαστούν σε σχέση με ανθυγιεινές συνήθειες της καθημερινότητάς τους και να τις αντικαταστήσουν με υγιέστερες και πιο ωφέλιμες. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης της πλατφόρμας χρειάζεται κάποια συμβουλευτική υποστήριξη, δικτυώνεται με δωρεάν τηλεφωνική υπηρεσία συμβουλευτικής («Μίλα Μου»), ενώ για εξειδικευμένη βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας, η πλατφόρμα παραπέμπει τον επισκέπτη στη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 10306.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι πωλήσεις α' εξαμήνου του ΙΦΕΤ κατέγραψαν αύξηση 13% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023
Μητσοτάκης: Έχουμε πρόβλημα σε κάποια νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες
Πάροχοι: Διαμαρτυρία για την επιβολή ποινών στον ιατρικό κόσμο- άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων