Νέα έρευνα έδειξε τη σημασία της διατήρησης σταθερού προγράμματος ύπνου για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη στο Diabetes Care αναφέρει ότι ασταθές πρόγραμμα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο κατά 34%.

Ο Sina Kianersi του Brigham and Women's Hospital δήλωσε οτι η μελέτη εντόπισε τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του σταθερού προγράμματος ύπνου ως στρατηγική για τη μείωση του διαβήτη.

Η μελέτη περιέλαβε 84.000 συμμετέχοντες 62 ετων κατά μέσον ορο, οι οποίοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα που παρακολουθούσαν την κίνησή τους για μια εβδομάδα. Παρακολουθήθηκαν εως 7,5 χρόνια για τυχόν εμφάνιση διαβήτη.

Φάνηκε ότι πιο ακανόνιστη διάρκεια ύπνου συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου.

Η σχέση ήταν πιο έντονη σε ανθρώπους με μακρύτερης διάρκειας υπνο και χαμηλότερο πολυγενετικό σκορ κινδύνου για διαβήτη.

Συμμετέχοντες με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου και διακυμάνσεις στην καθημερνή διάρκεια ύπνου πάνω από 60 λεπτά αντιμετώπιζαν 34% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη έναντι αυτών με τακτικό πρόγραμμα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε, αν και ελαφρώς μειωμένος, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, συννοσηρότητες, οικογενειακό ιστορικό και δείκτες παχυσαρκίας.

Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς. Ενας από αυτούς είναι ότι καθώς οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως υγιείς, πιο μεγάλης ηλικίας και λευκοί, ενδεχομένως δεν αντιπροσώπευαν πιο ποικίλους πληθυσμούς.

Πηγές:
Diabetes Care

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θα μείνουν χωρίς κέντρα αιμοκάθαρσης οι νησιώτες;  
Επιστήμονες της Mayo Clinic εντόπισαν νέο είδος διαταραχής μνήμης
Για 4η συνεχόμενη χρονιά η ELPEN στους 10 ελκυστικότερους εργοδότες στην Ελλάδα