Ο περασμένος Ιούνιος καταγράφηκε ως ένας από τους θερμότερους μήνες των τελευταίων 100 ετών. Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής γίνεται αντιληπτή από την παγκόσμια κοινότητα ίσως με τους πιο δύσκολους τρόπους (εκτοπισμοί, θάνατοι λόγω ακραίων θερμοκρασιών, πυρκαγιές, κλπ).

Πλέον οι πόλεις μας, ελλείψει σημαντικών πόρων (ποιοτικών πράσινων χώρων, ανθρώπινων, οικονομικών, κα.), τους θερινούς μήνες μετατρέπονται σε καμίνια και οι συνθήκες διαβίωσης για τον άνθρωπο, τα φυτά και τη βιοποικιλότητα, δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Η προστασία των ελάχιστων φυσικών πόρων στις πόλεις μας, χρειάζεται να γίνει άμεση προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες περιστατικά που σημαίνουν την αρνητική έκταση του καύσωνα. Ήδη εντοπίζονται απώλειες νέων δενδρυλλίων, θερμοπληξια σε πτηνά και ζώα (σκύλους, γάτες, πτηνά, σκαντζόχοιρους, κ.α.), απόρριψη επικίνδυνων απορριμμάτων (γυαλί, αλουμίνιο, κ.α.) σε αστικούς και περιαστικούς πράσινους χώρους.

Για τον λόγο αυτό, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία πραγματοποιεί έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς αστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης αλλά και προς τους πολίτες να προχωρήσουν σε δράσεις προληπτικής φροντίδας και προστασίας, συμβάλλοντας όλοι και όλες μαζί σε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον.

Ακολουθούν σχετικές οδηγίες/συστάσεις:

Οι πολίτες:

  • Τοποθετήστε πιατάκια με νερό σε διάφορα σημεία στην είσοδο της πολυκατοικίας ή το μπαλκόνι σας για να μπορούν τα πουλιά και τα μικρά ζώα να δροσιστούν. Αλλάζετε το νερό τακτικά για να διατηρείται καθαρό.

  • Εντοπίστε πρόσφατα φυτεμένα δενδρύλλια και δράστε ατομικά ή ομαδικά με άλλους γείτονες/ισσες, για το πότισμά τους. Ειδικά αυτή την περίοδο για τα νέα δέντρα απαιτούνται τουλάχιστον 2L νερού 2-3 φορές την εβδομάδα.

  • Να προχωρούν σε δράσεις απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας (γάντια εργασίας, προτίμηση πρωινες ή απογευματινες ώρες, ενυδάτωση, προστασία από τον ήλιο κάνοντας χρήση αντηλιακού, καπέλου, κατάλληλα ρούχα).

  • Να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς κατάλληλα σε έκτακτα περιστατικά:

    • Δήμοι: Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας. 
    • Οργανώσεις για τα ζώα: βλ. Δράση για την Άγρια Ζωή, ΑΝΙΜΑ, Καλλιστώ, τοπικά Φιλοζωικά Σωματεία, κ.α.
    • Για τα περιαστικά (και όχι μόνο) δάση: Σε περίπτωση φωτιάς, παρατημένης δυνητικά καύσιμης ύλης, καλούμε την Πυροσβεστική και τα τοπικά Δασαρχεία.
    • Σε περίπτωση που εντοπίσουμε ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά του περιβάλλοντος καλούμε την Αστυνομία (προσπάθεια εμπρησμού, απόρριψη επικίνδυνων αντικειμένων σε ευάλωτες περιοχές, κ.α.).
  • Για τους ανθρώπους του πεδίου (π.χ. Πυροσβέστες, Υπαλλήλους Πολιτικής Προστασίας) αυτή την εποχή φροντίζουμε να κρατάμε σχέσεις μαζί τους, να τους παρέχουμε την ελάχιστη βοήθειά (π.χ. κρύο νερό), να ενημερωνόμαστε και σε περίπτωση που ζητηθεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους.

Για τα παραπάνω παρακαλούμε να προχωράτε σε λελογισμένες ενέργειες, προστατεύοντας τους εαυτούς/ες σας και την αντοχή του συστήματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Οι Δήμοι:

  • Να ενεργοποιήσουν και να ενημερώσουν τα εθελοντικά μητρώα και τις ομάδες προς την παραπάνω κατεύθυνση, δίνοντας γεωγραφική έμφαση στις περιοχές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,

  • Να εξυπηρετούν σε προτεραιότητα αιτήματα συνεργασίας εθελοντών/ντριών για την προστασία φυτών και ζώων,

  • Να παρακολουθούν τακτικά (τουλάχιστον 1 φορά τη βδομάδα) την κατάσταση των δενδρυλλίων που φυτεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα και να ποτίζουν όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές,

  • Να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό τις θέσεις νέων φυτεμένων δέντρων, με στόχο την ανάληψη φροντίδας από περίοικους,

  • Όπου υπάρχουν διαθέσιμες λειτουργικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές, να προωθούνται στον τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού.

Με τις παραπάνω ενέργειες, οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ενίσχυση του αστικού οικοσυστήματος κατά τους θερινούς μήνες, εξασφαλίζοντας ένα υγιές και βιώσιμο αστικό περιβάλλον για όλους και όλες!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών
Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου φτάνει σε τοξικά επίπεδα τις ημέρες με ζέστη [μελέτη]