Οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Κεράλα της νότιας Ινδίας βρίσκονται σε συναγερμό μετά την τελευταία έξαρση του θανατηφόρου ιού Nipah.

Έρχεται αφότου ένα 14χρονο αγόρι πέθανε από μόλυνση το Σαββατοκύριακο και καθώς οι αρχές αγωνίζονται να εντοπίσουν όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η υπουργός Υγείας της Κεράλα Βέινα Τζορτζ δήλωσε την Τρίτη ότι οι στενοί συγγενείς του εφήβου βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι τα προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, δεν μπορούν ακόμη να αρθούν.

Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 60 άτομα είχαν ταυτοποιηθεί ότι ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου να έχουν τη νόσο. Όλοι όσοι προσδιορίζονται ως υψηλού κινδύνου υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό.

Ο ιός Nipah, ο οποίος εν μέρει ενέπνευσε τον φανταστικό ιό "MEV-1" στην ταινία του Χόλιγουντ "Contagion" του 2011, θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα που κυκλοφορούν στην άγρια ​​φύση.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια στη Μαλαισία. Ο Nipah εκτιμάται ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 75% και έχει αναφερθεί ότι έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει άλλη μια πανδημία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης και καμία θεραπεία για την ίαση.

Ο ιός Nipah μεταδίδεται στον άνθρωπο από ζώα όπως νυχτερίδες φρούτων ή χοίρους. Eίναι γνωστό ότι προκαλεί θανατηφόρο πυρετό με οίδημα του εγκεφάλου στους ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι λοιμώξεις στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματική λοίμωξη έως οξεία αναπνευστική λοίμωξη.

Ο Dr. Roderico H. Ofrin, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η τελευταία έξαρση στην Κεράλα φαίνεται πως έχει χαμηλό κίνδυνο για περαιτέρω μετάδοση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου