Ερευνητές ανακάλυψαν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής όσον αφορά οφέλη στην υγεία.

Νέα έρευνα στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs που ανέλυσε 107 μελέτες για την κατανάλωση αλκοόλ και το προσδόκιμο ζωής, έδειξε ότι έρευνες που είχαν δείξει την παραπάνω σχέση, έχουν σχεδιαστικά ελαττώματα.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι το πρόβλημα με παλαιότερες έρευνες είναι ότι συχνά εστίαζαν σε ηλικιωμένους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το δια βιου μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτό σημαίνει ότι οσοι έπιναν μέτρια συγκρίθηκαν έναντι όσων απείχαν και όσων έπιναν περιστασιακά, αλλά αυτές οι ομάδες περιλάμβαναν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που είχαν μειώσει το ποτό ή το σταμάτησαν λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Tim Stockwell, του University of Victoria, δήλωσε ότι αυτό κάνει τους ανθρώπους που συνεχίζουν να πίνουν να φαίνονται πολύ πιο υγιείς συγκριτικά.

Αρχικά, όταν οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από όλες τις έρευνες φάνηκε ότι όσοι έπιναν ελαφρά ή μέτρια και κατανάλωναν μεταξύ 1 ποτού την εβδομάδα και 2 την ημέρα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι όσων απείχαν.

Όμως, βαθύτερη ανάλυση έδειξε ότι σε υψηλότερης ποιότητας έρευνες που εστίαζαν σε νεότερους συμμετέχοντες κατω των 55 ετών και απέκλειαν πρώην και περιστασιακούς πότες από την ομάδα όσων απείχαν, η μέτρια κατανάλωση δεν έδειξε σαφή σχέση με περισσότερα χρόνια ζωής.

Τα οφέλη στην υγεία φάνηκαν στις πιο αδύναμες έρευνες δήλωσε ο Stockwell.

Αυτές συνήθως αφορούν μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες και δεν έδειξαν διαφορά μεταξύ πρώην καταναλωτών αλκοόλ και ανθρώπων που απείχαν δια βιου.

Ο Stockwell δήλωσε οτι στην πραγματικότητα η μέτρια κατανάλωση πιθανόν δεν επεκτείνει τη ζωή και φέρει μερικούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία όπως αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα ειδη καρκίνου. Απλά δεν υπάρχει εντελώς ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, δήλωσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού