Από την 1η Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου, μειώθηκε στο μισό ο αριθμός των πρωινών τακτικών χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, για λόγους χορήγησης αδειών στο προσωπικό.

Την ώρα που συμβαίνει αυτό, η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να αυξήσει τις διαθέσιμες αίθουσες για την πραγματοποίηση απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, προκαλεί μεγάλη ένταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο νευροχειρουργός, διευθυντής ΕΣΥ, Δημήτριος Παχατουρίδης (φωτογραφία) υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Χειρουργείου, επικαλούμενος αφενός ηθικούς λόγους και αφετέρου παράκαμψη της Επιτροπής, καθώς δεν είχε προηγηθεί σχετική εισήγησή της, όπως προβλέπει η ΚΥΑ.

Μιλώντας στο iatronet.gr ο κ. Παχατουρίδης εξηγεί όσα έχουν συμβεί και τους λόγους της παραίτησης. Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΠΓΝΙ, Σπύρος Δερδεμέζης, αναφέρει πως η απόφασή του στηρίζεται σε πρόταση του προέδρου της Ιατρικής Υπηρεσίας, με στόχο τη μείωση της μεγάλης λίστας αναμονής, ενώ κάνει γνωστό πως μέχρι σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο απογευματινό χειρουργείο στις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου.

Η επιστολή παραίτησης

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ.Παχατουρίδης αναφέρει πως η εισήγηση της Επιτροπής Χειρουργείου δεν έχει καμία σχέση με την αύξηση των ημερών και αιθουσών που αποφάσισε η διοίκηση για την πραγματοποίηση απογευματινών χειρουργείων.

"Δεν είναι δυνατόν ως Πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου να προτείνω μετά από διευρυμένη σύσκεψη με τους Διευθυντές των χειρουργικών κλινικών και τομέων, μείωση των χειρουργικών τραπεζιών για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για να είναι δυνατή η χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή να κατανοήσω την αύξηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων", τονίζει και προσθέτει: "Ως εκ τούτου σας δηλώνω την αδυναμία μου να λειτουργήσω μόνο ως εκτελεστικό όργανο αποφάσεων που δεν μπορώ να κατανοήσω και να στηρίξω και παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου".

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος στο iatronet.gr, σύμφωνα με την ΚΥΑ οι Επιτροπές Χειρουργείου δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο, παρά μόνο γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό, ενώ η απόφαση ανήκει στους διοικητές. "Ένας λόγος για την παραίτηση είναι η παράκαμψη της Επιτροπής. Ο δεύτερος και κυριότερος είναι ηθικός: τη στιγμή που μειώνουμε όπως πρέπει τα πρωινά χειρουργεία για να ξεκουραστεί το προσωπικό, δεν μπορώ για λόγους καθαρά ηθικούς να δεχτώ ότι αυξάνουμε τα απογευματινά", επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμη μία αίθουσα χειρουργείου κάθε εργάσιμη μέρα, αυτές αυξάνονται πλέον σε δύο αίθουσες κάθε ζυγή εργάσιμη (ημέρα μη εφημερίας) και μία κάθε μονή εργάσιμη (ημέρα εφημερίας). "Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από 4 ως 6 χειρουργεία την εβδομάδα μπορούν θεωρητικά να πάνε στα 8 στα 10", σημειώνει.

Διοικητής: "Δεν κατανοώ την παραίτηση"

Η αύξηση των απογευματινών χειρουργείων δεν συνδέεται με την μείωση των πρωινών και δεν διαταράσσει τη λειτουργία των χειρουργικών κλινικών, υποστηρίζει από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Σπύρος Δερδεμέζης.

"Προσπαθούμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται σε εθελοντική βάση και δεν επηρεάζουν τις άδειες του προσωπικού", αναφέρει στο iatronet.gr, προσθέτοντας πως αδυνατεί να κατανοήσει την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Χειρουργείου.

Όπως αναφέρει, τα απογευματινά χειρουργεία είχαν ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου με μία ως δύο αίθουσες στις ημέρες μη εφημερίας, και η απόφαση για αύξησή τους βασίστηκε σε εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, λόγω των μεγάλων αναμονών κυρίως στη Νευροχειρουργική Κλινική. Μάλιστα, υποστηρίζει πως η εισήγηση αυτή τέθηκε υπόψη του προέδρου της Επιτροπής Χειρουργείου, χωρίς να διατυπωθεί αντίρρηση.

Η επίμαχη απόφαση, στις 19/7 αναφέρει πως η χειρουργική αίθουσα που διατίθεται στις μονές μέρες, κατά τις οποίες το νοσοκομείο εφημερεύει, "αρχικά θα χρησιμοποιείται κυρίως από τους γιατρούς οι οποίοι έχουν μεγάλη λίστα ασθενών, με γνώμονα την ασφάλεια αυτών, εφόσον δεν επαρκούν οι ζυγές ημέρες για την κάλυψη των αναγκών τη γρήγορη αντιμετώπισή τους".

"Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο χειρουργείο σε μονή μέρα εφημερίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ.Παχατουρίδης το κάνει, ενώ μέχρι τώρα είχε άψογη συνεργασία με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας", αναφέρει ο κ. Δερδεμέζης και καταλήγει: "Θα μιλήσω με τον γιατρό, όταν περάσει η ένταση των ημερών. Αλλά σίγουρα δεν έγινε κανένα μπαϊ πας της Επιτροπής και καμία αυθαίρετη ερμηνεία ή απόφαση δική μου".

"Πόλεμος" ανακοινώσεων

Για το θέμα ξέσπασε κόντρα μεταξύ των παρατάξεων των υγειονομικών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στη ΝΔ.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) με ανακοίνωσή της αναφέρει πως η αύξηση των απογευματινών χειρουργείων κατά 50% με παράλληλη μείωση κατά 50% των πρωινών χειρουργείων συμβαίνει την ώρα που δύο αίθουσες χειρουργείων μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ η λειτουργία τους θα μπορούσε να μειώσει τις λίστες αναμονής.

Απαντώντας η παράταξη της ΔΑΚΕ κάνει λόγο για τεχνητή συσχέτιση πρωινών και απογευματινών χειρουργείων. "Τα απογευματινά είναι μια παράλληλη λειτουργία που όσοι εκ των εργαζομένων επιθυμούν, συμμετέχουν εκτός ωραρίου εργασίας. Πως λοιπόν η απογευματινή λειτουργία επηρεάζει την πρωινή;", διερωτάται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass